Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Политолог: Правителството не взема важни решения, за да не навреди на Румен Радев

Христо Панчугов, политолог, "Светът е бизнес", 11.10.2021

21:07 | 11 октомври 2021
Обновен: 07:36 | 12 октомври 2021
Автор: Веселин Николов

Изведнъж предрешената победа на Румен Радев на президентските избори започна да изглежда малко по-несигурна. Лесно мога да си представя ситуация, в която не толкова някой друг да спечели, колкото Румен Радев да загуби.Това каза политологът Христо Панчугов в студиото на "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Със сигурност ще има консолидация на лагери на "За" и "Против" Радев. "Демократична България", които работеха в синхрон с Радев, сега изведнъж имат собствен кандидат. Предстои да видим как това ще се отрази на техните гласоподаватели. Необходимо е Анастас Герджиков да излезе с ясни политически послания и визия, за което според мен няма време. Затова президентските избори ще са по-скоро сблъсък на имидж.

Радев вече започна да си изпуска нервите. Това открито писмо до Конституционния съд, с което президентът си позволи да диктува решение на съда е нищо, освен изтървани нерви.

"Виждаме служебно правителство, което е изплашено да взема решения, за да не се отрази това негативно върху президентската кампания на Румен Радев. Няма начин това да не бъде използвано и в крайна сметка да не му се отрази"

Големият въпрос е защо виждаме кандидат на ДПС. Едната възможност е партията да покаже, че все още е силна. Втората е да се търси консолидация на гласоподавателите на партията, посочи Панчугов.

Кандидатурата на Делян Пеевски за депутат също може да се обясни с два сценария. Единият е като провокация, в отговор на обвиненията към него, че е участвал в „мащабна корупция“, но без да са показани доказателства. Въпреки всичко, което обществото „знае“ за Делян Пеевски, няма никакъв опит за „изваждане на светло“ на всички задкулисни сделки, за които се твърди, че е участвал. Вторият вариант отново е да се търси консолидация на вота.

Политологът си обяснява големия брой индивидуални кандидатури за президентските избори с това, че партиите изведнъж осъзнаха необходимостта да мобилизират своите гласоподаватели.

Към този момент ГЕРБ връщат първата си позиция, но това не означава, че излизат от изолация. Практиките, които партията наложи в управлението си, ще я държат дълго време в опозиция. Другите партии не успяват да произведат смислен разказ за бъдещото управление и алтернатива на „Модела ГЕРБ“.

Курц първо заяви, че няма да подаде оставка. Тя дойде не толкова заради обществен натиск, а от тактически съображения. Ако той не беше подал оставка, той трябваше да се изправи пред вот на недоверие, който щеше да загуби. Сега има шанс управлението да се запази в този формат, а Курц да остане председател на най-голямата партия.

Неслучайно Андрей Бабиш слезе от управлението, но и неговата партия падна доста ниско. Има доста ясно структурирана коалиция, която се противопоставя на партията на Бабиш. По всяка вероятност партията му ще получи мандат за съставяне на правителство.

Откровено Виктор Орбан използва властта, за да разпределя еврофондове. Огромна част от средствата за комуникация, които идват от ЕС, се наливат в медии с цел създаване на комфорт. Това е практика и в България.

Какво каза още Пангучов за предстоящите избори в България и Унгария, какви са предизвикателствата през политиците в Полша - гледайте във видеото.