Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Бобева: Не очаквам Планът за възстановяване на България да бъде одобрен лесно

проф. д-р Даниела Бобева, финансист и икономист, бивш вицепремиер, „Светът е бизнес“, 14.09.2021 г.

21:03 | 14 септември 2021
Обновен: 15:02 | 15 септември 2021
Автор: Веселин Николов

Планът за възстановяване и устойчивост на България да не бъде приет лесно и бързо – това е очакването на Даниела Бобева - финансист и икономист, бивш вицепремиер, което тя сподели в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Според Бобева, България ще срещне трудности и причините за отлагане на приемането на плана, са подобни на тези, с които се сблъскаха Унгария и Полша в Еропейския парламент и Европейската комисия. „Там се поставиха въпроси за държавността, корупцията и как се използват европейските фондове“, каза Бобева.

Според нея България е „твърде зелена“ и неподготвена за прехода към Зелена и екологична икономика. Същевременно страната ще е една от най-засегнатите, защото освен енергетиката, новите изисквания ще засегнат много и различни отрасли на икономиката. Те са най-вече транспорта, селското стопанство, някои отрасли от индустрията.

България непрекъснато се срива в класациите за икономическа свобода, каза икономистът. Тя сподели и наблюдението, че макар всички партии в сегашния парламент да са съгласни, че административната тежест върху бизнеса в твърде голяма, служебното правителство не е направило нищо в тази посока. Промени са били необходими, защото „това направи последното редовно правителството е да създаде много нови режими, въпреки, че е премахнало някои от действащите. Така се стигна до влошаване на бизнесклимата“, обясни икономистът.

По думите й, повечето от тежестите са свързани с подзаконови нормативни актове – т.е. могат да се направят промени само с министерски заповеди.

„Това са мерки, които се отразяват в международни показатели като Doing business и показателите за средата за инвестиции. Не е толкова сложно и е възможно да се случи в рамките на служебно правителство“, каза тя.

Според Бобева сегашният парламент е започнал дискусията за пенсиите и пенсионната система, която отдавна е трябвало да се случи и следващият парламент ще може да „капитализира този политически дебат“.

Тя отчита като „голяма грешка“ това, че се гледа на пенсионерите по един и същ начин. „Една е групата пенсионери, които се пенсионираха до 1989 г., а друга са пенсиониралите се през преходния период“, каза тя.

Според нея е справедливо пенсиите трябва да се увеличават тези, които са се осигурявали на пълното си възнаграждение, което е било „на светло“ и през годините не са имали прекъсвания. Направеното през миналата седмица увеличаване на пенсиите Бобева смята за проинфлационен фактор и посочва, че допълнителните фискални инжекции към потребителите засилват инфлацията.

Резултатът ще е проблем за България да влезе в Еврозоната, поне през 2024 г., за когато са обявените намерения, защото страната трудно ще постигне инфлационния критерии.

Тя прогнозира и че ще бъде все по-трудно на следващите управляващи да постигат стабилна фискална рамка, защото България е много задлъжняла покрай ковид и „популисткото“ раздаване на пари. Съвременно изпълнението на бъдещите зелени проекти са свързани и с „с нови заеми и данъци“, допълни Бобева.

Именно зеленият преход и проблемите, пред които са и ще бъдат изправени държавите е темата на конференцията „Икономически, регионални и социални предизвикателства в прехода към зелена икономик“, организирана от Катедра „Икономически науки“ към Факултета по икономически и социални науки на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Сред лекторите ще са експерти от Южна Корея, Китай, Русия, които ще споделят своят опит, но основният фокус ще е „какво правим ние“, обясни Бобева, която е сред организаторите.

Събитието ще се проведе на 30-ти септември в реставрираната Епископска базилика в Пловдив.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.