Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Ръстът на цените на електричеството е саботаж в полза на трети лица

Васил Велев, председател на АИКБ, „Светът е бизнес“, 11.08.2021

21:01 | 11 август 2021
Обновен: 18:05 | 16 август 2021
Автор: Петър Стоянов

Високите цени на електроенергията, които принуждават редица индустриални предприятия да преустановят временно дейност, са саботаж и резултат от зловредно управление в полза на трети лица, заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България в ефира на предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

„Дали това е некадърно управление, неправилно планиране или зловредно управление, ние ще поискаме от специалните служби да се ориентират. Има много натрупвания, които чисто случайно е трудно да повярваме, че могат да се случат в един и същи момент. За нас това е преднамерено, умишлено вдигане на цените в полза на определени лица и саботаж за българската индустрия и икономика в момент, в който точно имаме силно възстановяване и възможност да разширим пазарното си присъствие поради скъсяване на веригата на доставки. В момента имаме този златен шанс, който не трябва да изпускаме. Затова настояваме за бързо приемане на Плана за възстановяване и устойчивост, за подкрепа на инвестициите в предприятията за модернизация, иновации, цифровизация, разширяване на капацитета.“

Четирите основни работодателски организации ще поискат смяна на ръководствата на БЕХ, дъщерните дружества и самото министерство. Също така ще бъдат подадени сигнали до МВР, ДАНС, ГДБОП, Специализирана прокуратура, Градската прокуратура, КЕВР, КЗК. Според Васил Велев е очевидно, че в този състав управлението на енергийния сектор в България няма волята, знанията, желанието да се справи с проблеми, има зависимости от трети места, и ако бъде решена ситуацията в момента, то ще е за кратко време и частично, колкото да няма протести, а след известно време ще „избухне“ отново, както вече се е случвали.

„Да се сменят тези хора с почтени и кадърни експерти и да ги оставят да работят. Политическото управление да не ги насилва да правят неща, които не трябва да се правят, за да спечелят определени лица определени пари.“

Васил Велев изрази убеждение, че има координирани действия, които водят до този ръст на цените. Цената на електрическата енергия достига нива средно 73% по-високи от тези в Германия от началото на месеца до днес. В Гърция има по-високи цени, но това се дължи на спецификата на държавата с хилядите ѝ острови. Затова не трябва да я взимаме под внимание, а реално ние в България имаме най-високите цени, посочва гостът.

Има подозрителни съвпадения, обяснява още председателят на АИКБ. От една страна ограничаване на предлагането, при положение, че имаме над 10 хил. мегавата инсталирана мощност, а потребяваме от 3 до 5 хил. Тоест няма условия за дефицит, а такъв възниква. Има престояващи мощности и лошо управление на плановите ремонти. Също оферирането е на неприемливо високи цени. „Оферти от типа 300 мегавата в 0 ч. През нощта на цена 600 лв. Може ли някой да повярва, че това е реална оферта?“ - удивлява се Велев.

„Това се прави в полза на трети лица, а не в полза на икономиката на България, не в полза на българските граждани, работници и служители. В резултат на тези действия много предприятия в момента престояват, не работят, защото иначе ще произвеждат на загуба.“

Потърпевш е и фискът, защото колкото по-малко се произведе, толкова по-малко данъци ще се платят.

„Това за нас е саботаж, защото се не е за първи път, но този път е особено нагло и в особено голям размер“, продължава Васил Велев. Очевидно може да се търсят връзки с политическата ситуация, според него. Ръководствата на енергийните дружества са от предишното управление, не са сменяни, напомня той.

Иначе председателят на АИКБ посочи, че между май и юни статистическите данни показват възстановяване в промишленото производство и търговията, което е по-силно от спада през 2020 г. Тоест имаме ръст спрямо предкризисния период.

„Ако четвъртата вълна се управлява добре има шанс още тази година да излезем над предкризисните нива.“

Но за тази цел трябва да постъпим правилно. Той напомни, че ние сме последната държава без План за възстановяване и устойчивост.

Това са 12 млрд. инвестиции за сравнително кратък период. Не е едно и също дали те ще се инвестират в следващите 2 г. или в следващите 5 г. и дали ще се използват всичките, посочи експертът.

Вижте целия разговор във видеото.