Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Онлайн търговията в България: от храната до NFT чл. карта на „Левски“

Евгени Йорданов, дигитален директор на CloudCart, Христомир Витанов – Мъро, креативен директор на "Аномали", "Светът е бизнес", 23.06.2021 г.

21:05 | 23 юни 2021
Обновен: 01:14 | 24 юни 2021
Автор: Севделина Илиева

Онлайн търговията отбеляза 100%-ов ръст спрямо 2019 година, а през 2021г. до сега наблюдаваме по-скоро тенденция на запазване. Тази тема коментираха Евгени Йорданов, дигитален директор на платформата за електронни магазини CloudCart и Христомир Витанов – Мъро, креативен директор на рекламна и маркетингова агенция „Аномали" в ефира на предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Дрехите са най-големият сегмент в България, следвани от забавления, детски стоки и т.н.

Ръстът на глобалната търговия всъщност е толкова голям, че вече не стигат контейнерите, които да извозват поръчките между континентите. Основна причина за това е ръстът в електронната търговия. Принудителното затваряне вкъщи накара потребителите да опитат с поръчки онлайн и тази тенденция се запазва. Според Йорданов говорим за над 100% ръст в обема на поръчките за 2020 г. спрямо 2019 г. Първите две тримесечия на 2021 г. пък по-скоро говорят за запазване на този интерес. Бизнесът също се преориентира.

„Пандемията всъщност отвори очите на много хора, че интернет е канал, от който можеш да изкарваш пари и да правиш бизнес.“

Йорданов посочва, че българският потребител е по-скоро консервативен. Начинът на плащане, който използва, е по-скоро наложен платеж, отколкото по-иновативните методи – карти, дигитални портфейли и т.н. В тази връзка въведените регулации от ЕС за допълнително верифициране на пароли при плащане онлайн са една от причините много хора да избират наложения платеж или друг по-опростен начин на плащане.
 

„Всяка допълнителна крачка дава възможността на човек да се откаже да направи покупката“, коментира Христомир Витанов.

По време на пандемията, а и след това, наблюдаваме все повече алтернативи на търговия в онлайн пространството. Една от тенденциите, която се роди от пандемията, е онлайн търговията на бързооборотни стоки. Макар и изключително труден бизнес от гледна точка на логистика и маржове, интересът глобално към този сектор е значителен.

„Светът отива натам и първите ще бъдат победители“, коментира в тази връзка Витанов.

Храната обаче далеч не е най-интересният и „горещ“ сектор за инвестиции онлайн. Всъщност можем да кажем, че е задължително и да става въпрос за нещо физическо.

Задава се и друг тренд, който засяга предимно колекционерски ориентираните потребители. Той се нарича NFT и най-общо казано представлява дигитализирането на различни произведения на изкуството. Гостите коментираха защо ни е да си купуваме произведение на изкуството тип NFT и какъв е бизнес моделът зад всичко това. Например т.нар. underlying assets – стойността, която идва под самото дигитално изображение. Искате да имате сертификат за оригиналност и цялостно проследяване на историята на обекта? Просто фукане или ценността на уникалността в дигиталната ера? Трудно ще чуете по-добро обяснение на тази странна за много хора тенденция и приложение на блокчейн, която обаче има своето бъдеще.

В разговора ще разберете още и за членските карти на ФК Левски – София тип NFT, които съвсем скоро ще бъдат у феновете.

Маркетинговите специалисти обобщиха темата за онлайн търговията като разясниха каква е психологията на различните социални платформи днес.

„За мен Fаcebook винаги ще бъде много сериозна мрежа, но се измества фокуса на съдържанието. Във Facebook хората са много по-склонни да коментират повече, отколкото в Instagram. Facebook спря да бъде визуална мрежа - тя е по-скоро мрежа на мненията, каквато е и при Twitter”, каза Христомир Витанов.

Красивите изображения пък са в Instagram. Различните социални мрежи също така привличат различни демографски групи.

По думите му TikTok също е много обещава платформа за онлайн търговия, а „Аномали“ вече създават маркетинг кампании и в нея, точно съобразени със специфичната демография. Например с бързооборотни стоки за деца.

„Tik Tok са развили всички инструменти, които Facebook има за онлайн търговия. Има пиксели, има оптимизация за конверсии, просто за гледания, просто за посещения в уебсайт. Друга социална мрежа не може да се похвали с толкова богат инструментариум“, разказва Витанов. Не всички инструменти обаче са налични в България.

Друг голям хит, за който разказват гостите, е така нареченото „купи сега-плати после“. Това е услуга за отложено плащане, приложима обикновено за стока, която е на стойност до около 400 лева, според експертите – дрехи, бижута и др.

„Да речем, че искаш да купиш подарък, но нямаш пари, можеш да вземеш подаръка, без да се налага да си взимаш кредитна карта и да речем на заплата да платиш артикула“, обясни Евгени Йорданов.

Повече от интересния разговор за тенденциите в електронната търговия вижте във видеото.

Повече от предаването на „Светът е бизнес“ можете да откриете тук.