Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

10 пъти се е увеличило търсенето на психологическа помощ по време на пандемията

Пламен Димитров, психолог, и Надежда Мазова, основател на imatter.bg, „Светът е бизнес”, 17.06.2021

21:00 | 17 юни 2021
Обновен: 21:34 | 17 юни 2021
Автор: Севделина Илиева

По време на пандемията търсенето на психологическа помощ се е увеличило 10 пъти. Това каза психологът Пламен Димитров в ефира на предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Един от най-съществените проблеми, които отчита психологът, е че работата от вкъщи се е превърнала в работа отвсякъде.

„Откроиха се много проблеми свързани с това да се съчетае работата, като ключов приоритет и други задачи, семейство и деца. 1/3 от консултациите, които сме водили през тези месеци касаят отношенията вкъщи – покрай работата, заради работата и заради това, че другите роли се скупчиха на едно място“, допълни той.

По време на кризата се зароди и телемедицината, като психологията се включи активно в този процес. Много компании по света решиха да подкрепят допълнително служителите си, като им предоставят възможността за консултация с психолог. Това доведе и до ръст в търсенето.

„От една страна стои факторът кой плаща за тази психологическа помощ. Когато има корпоративна подкрепа, хората разбират, че могат да ползват нещо, което държавата не е осигурила като политика“, коментира Димитров.

Платформата за психологическа помощ imatter.bg е създадена преди четири години именно с тази цел - онлайн психологическа консултация, разказва Надежда Мазова, нейният създател. Тя споделя, че тогава на потребителите подобна услуга им се е струвала много странна. В пандемията обаче онлайн консултацията се оказва съвсем на място.

„Нашата мисия е хората да разберат, че не трябва да имаш някаква кой знае каква житейска криза, за да се допиташ до психолог, а това е нещо съвсем нормално“, каза тя.

Психологът Пламен Димитров коментира и поведението на избирателите и какви кандидати търсят хората, на база изводите от предходните избори.

„Има вот, който е активен и аз се надявам при една добра изборна активност това да си проличи още по-ясно – не просто се сменя обема на участниците в избора, а и тяхната психо-социална структура. Хора, които искаха и нямаха представителство, сега го търсят.“

Целия разговор можете да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес“ може да гледате тук.