Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Идващият летен сезон у нас се очаква да привлече двойно повече туристи от 2020 г.

Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, "Светът е бизнес", 15.04.2021

21:03 | 15 април 2021
Обновен: 21:06 | 15 април 2021
Автор: Александра Попова

България сгреши като подкрепи инициативата за зеления сертификат, който ограничава основни европейски свободи. Това заяви Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Страната ни търси някаква опция, при която да не носи отговорност, именно за това подкрепи европейската инциатива. Ваксинацията не означава, че човек не може да бъде носител на вирус. PCR тестовете не са доказателство дали имате или нямате коронавирус – това е просто бизнес".

От думите на госта стана ясно, че идващият летен сезон в България ще бъде по-силен от миналата година, като се очакват двойно повече туристи. 

"Наблюдава се силно увеличение на българските туристи, но и на чуждестранните. Борис Джонсън обяви, че британците започват да пътуват от 17-ти май към дестинации, които са зелени, т.е. с по-малко заразени. Нашите морски курорти са сред тези места. Миналата година на българското Черноморие нямаше нито едно огнище със заразени". 

"Ако ние поставим каквито и да е условия на чуждестранните туристи, ще сме губещата среда. Когато има съгласие от правителството, на която и да е държава, да пътуват към България, ние трябва се опитаме курортите да останат зелени", заяви гостът.

"В случай, че имаме дори и един заразен, той трябва да бъде карантиниран за сметка на българската държава. Необходимо е да се създадат така наречените карантинни места, като могат да се използват държавните почивни станции".

"Ако се договорим с Гърция и Румъния за зелен коридор, ще има туристи. Ако пък наложим ограничения за влизане в страната с PCR тест, тогава ще ги изгубим", каза Румен Драганов.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.