Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Икономиката ни може да расте единствено с бизнеси с висока добавена стойност

Евгений Кънев, икономист, управляващ съдружник в ИКК "Маконис", Светът е бизнес, 09.04.2021

21:01 | 9 април 2021
Автор: Николета Рилска

Не можем да искаме да сме страна с висока добавена стойност чрез сегашния икономически модел. Това заяви Евгений Кънев, икономист, управляващ съдружник в ИКК "Маконис", в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

“Единственият начин да можем да растем като икономика, а с това и доходите, е да увеличаваме износните бизнеси, които изнасят висока добавена стойност. Голяма част от производството обаче трябва да е в България”, посочи Кънев. 

Той коментира настоящата ситуация у нас в контекста на продължаващата безизходица след парламентарните избори. Според него неизвестността ще се отрази най-вече на инвестиционната активност. По думите на икономиста обаче все пак “може да се създаде по-реформистко правителство, което да извърши така отлаганите реформи, свързани с подобряване на бизнес средата у нас, което би повишило инвестиционната активност”.

“Трябва сериозно да бъде подобрен имиджът на страната в чужбина като място за правене на бизнес. От място, където се намират евтин труд и евтини ресурси - трябва да станем място, което предлага наличието на достатъчно добър човешки капитал, който да привлече бизнеси с висока добавена стойност”.

“Ако дълго нямаме правителство, това не толкова ще засегне инвеститорите у нас, колкото ще ни попречи да предлагаме страната като атрактивна дестинация в чужбина”, смята Кънев.

Той заяви, че част от работата на държавата трябва да е в създаването, развиването и привличането на човешки капитал.

“Самите фирми трябва да мислят за това какво добавя висока добавена стойност, освен иновациите”.

Като Ахилесова пета на бизнеса у нас икономистът открои факта, че "произвеждаме нелоши продукти, но не можем да ги продаваме на висока цена, защото не знаем как".

“Не можем да се конкурираме с големите играчи, но можем да се състезаваме в нишови сектори, които за тях са малки, но за нас не са”.

Кънев отбеляза още, че за икономиката от ключова важност е преодоляването на пандемията.

“Много трудно се развива икономика, когато човешкият капитал работи в условия на стрес и опасност за здравето”.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.