Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Никола Янков: 2024 г. е реалистична за еврозоната, ако изпълним препоръките на ЕЦБ

Никола Янков, управляващ партньор на Експат Капитал и председател на СД на Експат Асет Мениджмънт, Светът е бизнес, 14.01.2021

21:02 | 14 януари 2021
Обновен: 21:07 | 14 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева

Ако България не влезе в икономически дисбаланси и не наруши маастрихтските критерии, би трябвало процесът по присъединяване на страната ни към еврозоната да завърши 2024 г. Това коментира Никола Янков, управляващ партньор на Експат Капитал и председател на СД на Експат Асет Мениджмънт, в предаването "Светът е бизнес", с водещ Ивайло Лаков.

Националният план за въвеждане на еврото е „по-скоро технически документ, които включва действията, които трядва да се предприемат за обмяна на паричното обращение“, коментира гостът.

„Технически централната банка е подготвена за такива процеси и това не е проблем за България“.

„Стабилизиране на икономическата система, насърчаване на чуждестранни инвестиции, вкарване на държавата в един по-богат и престижен клуб“ са част от позитивите, които страната ни ще извлече от присъединяването си към валутния регион, заяви Янков.

„Основните препоръки на Европейската централна банка са свързани с вътрешно политическите въпроси в България т.е. функциониране на институциите и съдебната система, върховенството на закона, качеството на публичните услуги и регулациите върху бизнеса“.

„Ние сме интегрирани достатъчно силно в Европа и когато има забавяне в икономическия цикъл на континента веднага това се отразява в България“, каза гостът относно положението на страната ни в коронакризата.

По думите на Янков разговорът за държавната подкрепа трябва да се фокусира по-тясно върху хората и компаниите, които а най-силно засегнати от ограниченията.

„Може би средата на май или началото на юли се очаква вече животът ще се върне към някакво ниво на нормалност“, прогнозира Янков.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на рубриката "Светът е бизнес" гледайте тук