Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Доц. Драганов: Българският туризъм не беше победен преди и сега няма да бъде

доц. Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма и Конфедерация на българския туристически бизнес, Светът е бизнес, 30.11.2020

21:30 | 30 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев

За нас е ключово да започнем работа на 22 декември, когато изтича заповедта на здравния министър Кирил Ананиев. На второ място, ние сме категорично против предложението на канцлера Ангела Меркел за затваряне на зимните курорти - българският туризъм не беше победен преди и сега също няма да бъде. Това коментира доц. Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма и новосъздадената Конфедерация на българския туристически бизнес, в предаването "Светът е бизнес", с водещ Ивайло Лаков.

"Предстоящият зимен сезон ще работи по същия начин, по който работеше летния - на базата на къщи за гости, малки семейни и корпоративни хотели. Дори със заповедта на министъра, 8 декември ще се реализира, като за целия месец декември се очаква да пристигнат в България над 430 хиляди чужденци"

"Кризата се отрази и ще продължава да се отразява най-вече на индустриалния туризъм, който работеше на масовия пазар с чартърни полети и нискобюджетни туристи, използвайки външен персонал и вносни хранителни продукти, обикновено с ниско качество", коментира доц. Драганов.

"Индустриланият туризъм не притежава "човешки облик" - той сам по себе си е неустойчива форма на отдих и поради тази причина провали полетитите на туроператорите, които от своя страна заземиха самолетите си и туристически агенции не можаха да сработят, оставяйки хотелите им празни"

Доц. Драганов коментира, че този апсект на туристическия бранш е подготвен така, че да планира в дългосрочен аспект, като действително преди две седмици са излезли брошурите на големите европейски туроператори за 2022 г. 

"Те не са по-различни от тези за следващата година. Вече е отворена продажбата, като цените за 2022 г. са със 7% по-ниски, докато в предходни години намаленията са стигали до 30 на сто. Но въпреки че индустриалният туризъм върви напред - в рамките на организирани пътувания на нискобюджетни туристи, това не е туризмът на индивидуалния доволен посетител, който плаща добри пари за това, което получава"

Към края на разговора доц. Драганов изказа предположение, че при старт на системата за ваксинация и когато поне 40% от населението бъде ваксинирано, българският туризъм ще си възвърне нивата, близки до тези през 2019 г., в рамките на четири седмици.

Целия разговор може да видите във видеото

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.