Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Явор Куюмджиев: Бъдещето на българската енергетика е ядрена енергетика плюс ВЕИ

Явор Куюмджиев, бивш заместник-министър на енергетиката, Светът е бизнес, 10.09.2020

21:06 | 10 септември 2020
Обновен: 21:51 | 10 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев

В енергетиката у нас в последните години се правят „неща на парче“, които в средносрочен план не водят към добри резултати в средносрочен план.  Бъдещето на българската енергетика е ядрена енергетика плюс ВЕИ, коментира Явор Куюмджиев, бивш заместник-министър на енергетиката, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Няма как една енергийна система да се крепи само върху възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), тъй като те са зависими от природата. Българската енергетика трябва да бъде базирана върху атомна енергетика, която да осигурява базовото потребление през цялото денонощие, а допълнително през деня пиковете да се компенсират от възобновяеми източници".

"Обсъжданият от парламентарната комисия по енергетика проект за енергийна стратегия на страната до 2050 г. е описание на проблемите към момента и не предлага дългосрочни решения", смята гостът.

Той е на мнение, че след търговете през 2006 г. за доставчик на технологиите и стратегически инвеститор всички процеси да имаме АЕЦ "Белене" са били прекратени или опорочени.

"Няма атомна централа в света без форма на държавна подкрепа".

Бившият заместник-министър на енергетиката дефинира три модела за изграждането на атомни централи – финландският модел, където инвеститорът е компания, създадена от 17-те най-големи финландски конгломерата. "Те притежават 75% от централата, а останалите са собственост на "Росатом"", допълни той.

"Вторият модел е в Унгария, където държавата гарантира заем от Русия с около 10 млрд. евро, централата се построява с държавна гаранция и с продажба на електричество държавата си връща парите. Третият модел е в Турция, където "Росатом" получиха изключение от турската държава и са пълноправни собственици на новата централа с поне 15 години договор за изкупуване на електроенергията на високи цени, т.е. ще си възвърнат инвестицията многократно по-рано", стана ясно още от думите му.

За България той каза, че може да има среден вариант между финландския и унгарския модел. 

Темата с бъдещето на въглищните централи Явор Куюмджиев определи като значим, но не толкова "горещ" проблем. Според него проблемът не е в източника на гориво, а в десетките хиляди хора, анагажирани в мините и тецовете.

Бъдещето на българската енергетика е ядрена енергетика плюс ВЕИ

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.