Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Васил Велев: Минималната заплата трябва да се запази през 2021 г. въпреки спада в икономиката

Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България и член на Асоциацията на организациите на българските работодатели, Светът е бизнес, 04.09.2020

21:02 | 4 септември 2020
Обновен: 22:03 | 4 септември 2020
Автор: Николета Рилска

Въпреки спада в икономиката с около 10% най-разумно е да се запази минималаната работна заплата през следващата година. Това каза Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България и член на Асоциацията на организациите на българските работодатели, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков

Велев посочи, че по отношение на индустриалния сектор се наблюдава доста бързо възстановяване през юни спрямо големите спадове от май и април, а август остава традиционно месец, в който европейската индустрия почива. 

“По-голяма яснота за индустриалния сектор ще имаме в средата на септември. Очакванията са възстановяването да продължи и през есента. За разлика от предишната криза, сега повече пострадаха услугите”. 

Според госта у нас е тревожен дългосрочният спад на инвестициите, които се понижават от 23 до около 18% от брутния вътрешен продукт. 

“Причините за понижението на инвестициите са много по-фундаментални и сериозни, отколкото моментните на кризата”. 

По думите на Велев от антикрисисните мерки за икономиката, отпуснати у нас, до бизнеса са достигнали под 100 милиона лева.

“Това е една от причините да имаме излишък в бюджета - парите не са инвестирани, не са разходвани. Това е непонятно като поведение в криза”, коментира експертът. 

Той добави, че предстои мярката за подкрепа на заетостта, т.нар. 60 на 40, да бъде с нов дизайн от началото на октомври. Според Велев намаляването на данък добавена стойност има ефект, като това е най-бързият начин средствата да стигнат до предприятията. 

По думите на Велев най-тежката част от кризата за индустрията е била през май, а след това има настъпило задържане и леко възстановяване. Гостът очаква подобряване на ситуацията към края на годината. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук