Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Расте интересът на Газпром към построяването на "Балкански поток" у нас

Д-р Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, Светът е бизнес, 24.08.2020

21:06 | 24 август 2020
Обновен: 21:10 | 24 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Потреблението на руски газ на турския енергиен пазар се свива драматично под 20% през първото полугодие на тази година. Това прави интересът на Газпром от построяването на „Балкански поток“ у нас още по-голям. Това каза в предаването „Светът е бизнес“ Пламен Димитров, международен анализатор в Българското геополитическо дружество. По негово мнение обаче, заплаха за проекта продължават да бъдат не само потенциалните американски санкции, но и позицията на ЕС при липса на доставчик различен от Русия.

По думите на госта, ако се реализират американските санкции за "Балкански поток", "Булгартрансгаз" е заплашен от фалит.

"Този газопровод ще бъде завършен, но проблемите ще дойдат след това, защото ако тръбата е запълнена само от руски газ, Европейският съюз ще каже "Не". А американците по-скоро се интересуват да спрат "Северен поток 2", добави гостът.

Той взе отношение по темата за обявените от Турция залежи на 320 кубични метра газ в Черно море, заставайки зад тезата, че такъв обем газ означава, че е икономически рентабилно да се започне добив. Гостът разкри, че това находище е близо до точката на събиране на границите на изключителните икономически зони на Румъния, България и Турция.

"За турския президент Ердоган намирането на находища на нефт и газ не е само финансов въпрос. За всеки по-авторитарен лидер е важно страната му да не бъде зависима от вноса на нефт и газ, а Турция е силно зависима, затова той предпочита неговата държавна компания да се заеме с тази работа".

Проф. Димитров твърди, че на турския газов пазар има голям динамика, която е главно в ущърб на Газпром, защото намалява делът на руски газ там.

"Втечненият газ на спот пазара е много по-евтин, отколкото руският газ, който пристига в Турция по дългосрочни договори. Турция има четири терминала и може да покрие до 80% от цялото си потребление изцяло от тях", допълни той.

По темата за паралелите между Беларус и Украйна Димитров подчерта, че и двете са бивши съветски рублики със сходен манталитет и икономика, но разликите между тях са повече.

"Беларус започна спонтанен протест, кой не излъчва лидер, но и доста работници, смятащи се за опора на режима, са въвлечени в протеста. Беларус е настроен проруски. Лукашенко дори изпитва все по-голяма зависимост от Русия, а Путин отдавна иска сливане на двете държави".

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.