Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Петко Вълков: Пазарите нямат връзка с реалността

Петко Вълков, директор "Частно банкиране" в ПИБ, Светът е бизнес, 07.07.2020

21:03 | 7 юли 2020
Обновен: 08:27 | 8 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Факт е, че пазарите нямат връзка с реалността, но те винаги са гледали една идея по-напред във времето. Изненадаха ме бързите темпове, с които се възстановяват. Инвеститорите са спокойни, защото са убедени, че централните банки ще продължат с програмите за стимулиране, коментира Петко Вълков, директор "Частно банкиране" в Първа инвестиционна банка (ПИБ), в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Според госта ситуацията не наподобява периода на дотком бума, защото днес говорим за компании със сериозен бизнес модел, които са по-различни от онези тогава.

Гостът взе отношение по темата за новината, че 16 банки от Белгия, Франция, Холандия, Германия и Испания създават европейска инициатива за плащания. Според него Европа иска да си създаде собствен непрекъсваем механизъм на плащане без посредник, който да не е подвластен на политически натиск от Америка.

По повод ефекта от кризата Вълков посочи, че след дъното през март най-силно се представят компаниите, които са застрашени от фалит – туристически и петролни.

"Фармацевтичният сектор е труден за прогнозиране. Много компании инвестират значителен ресурс за проект на ваксина, но могат да бъдат изпреварени".

По отношение на петрола гостът отбеляза, че в резултат на баланса на сили между търсене и предлагане намаленото търсене може да е свързано с повишаване на цените поради ограниченото предлагане.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.