Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Журналист: Косовският въпрос не е решим на европейско равнище

Райна Асенова, журналист от БТА, отдел "Балкани", Светът е бизнес, 26.06.2020

21:03 | 26 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Райна Асенова, журналист от БТА, отдел "Балкани". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Райна Асенова, журналист от БТА, отдел "Балкани". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Косовският въпрос не е решим на европейско равнище. Словакия, Гърция, Кипър, Румъния и Испания не признават независимостта на страната. От друга страна, Вашингтон проявява интерес да участва в този процес. Това мнение изрази Райна Асенова, журналист от БТА, отдел "Балкани", в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Журналистът коментира новината, че на косовския президент Хашим Тачи са предявени обвинения от специализираната прокуратура в Хага на път за Вашингтон, където в събота заедно със сръбския президент Александър Вучич той трябваше да участва в среща на високо равнище. Според нея тази провалена среща не е случайна.

"От 2013 г., когато бе подписано брюкселското споразумение между Косово и Сърбия, то не се прилага на практика. От 2018 г. Брюксел не извършва дейност по отношение на начините да се разреши косовският проблем. Всичко това накара Вашингтон да се вземе нещата в свои ръце".

Асенова коментира и опасната по нейните думи размяна на територии между Сърбия и Косово, договорена устно между Вучич и Тачи. Тя обясни, че чрез нея се предвижда Сърбия да вземе населеното със сърби и богато на полезни полезни изкопаеми и вода Северно Косово, а Косово – Южно Косово, населено главно с албанци. "Там е Прешевската долина, а през нея може да мине "Пътят на коприната", посочи Асенова, и уточни, че народите и в двете страни са против тази размяна, европейските страни - също, но САЩ имат по-гъвкав подход.

"Ако се стигне до размяна на територии, районът на Западните Балкани е заплашен от верижно прекрояване на границите, което автоматично води до война".

Относно ролята на Русия спрямо Западните Балкани журналистът изтъкна, че тя няма изгода Белград и Прищина да се разберат, тъй като това би означавало и Косово да стане член на НАТО, а Сърбия да започне да се отдалечава от Русия.

Очаквайте видео материал с целия разговор.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.