Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Между 3 и 5 млн. лв. ще струва видеонаблюдението на един данъчен склад

Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация, Светът е бизнес, 09.08.2019

21:00 | 9 август 2019
Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Членовете на Българската петролна и газова асоциация не са против видеонаблюдението на данъчните складове, стига то да е за сметка на държавата. Между 3 и 5 млн. лв. на склад е сумата, която трябва да се плати за поставянето на такова видеонаблюдение. Това каза Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Според Бенчев делът на сивия сектор на пазара на горива у нас е около 30-35%. Той посочи, че би следвало новият закон да реши този проблем, а най-честите практики са свързани със спестяването на акцизи и ДДС, както и фиктивен износ на горива.

Гостът коментира и новите изисквания за касовите бележки на бензиностанциите, според които на тях трябва да се изписва и покупната стойност, на която е доставено горивото. Той отбеляза, че в тази цена няма ценна информация за потребителя, защото тя не включва разходите за държавен резерв, заплати, персонал и пр. и практически не показва печалбата на дадено дружество. 

„От това изискване няма голям смисъл за потребителя, проблемът обаче е за компаниите, що се касае конкуренцията“.

Бенчев отбеляза, че Българска петролна и газова асоциация вече е подала писмо до европейския комисар за конкуренцията Маргрете Вестагер по отношение на изискването и кореспондирането му с европейското законодателство. 

„Подобна разбивка може да доведе до картелиране, защото в нея се вижда на каква цена се доставя (горивото) и кой го доставя... Комисията за защита на конкуренцията изрично забрани на сайтовете на компаниите да се поставят цените, на които се продава на едро, сега изведнъж държавата ги иска“.

Вижте видео материал с целия разговор.