Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Как България и Мароко ще задълбочат търговските си отношения?

Аспарух Карастоянов, председател на Мароканско-българска търговско-промишлена палата, Мохамед Хмидуш, вицепрезидент на Мароканската асоциация на износителите, Закиа Ел Мидауи, посланик на Мароко в България, Светът е бизнес, 18.07.2019

21:00 | 18 юли 2019
Аспарух Карастоянов, председател на Мароканско-българска търговско-промишлена палата, Мохамед Хмидуш, вицепрезидент на Мароканската асоциация на износителите, Закиа Ел Мидауи, посланик на Мароко в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Аспарух Карастоянов, председател на Мароканско-българска търговско-промишлена палата, Мохамед Хмидуш, вицепрезидент на Мароканската асоциация на износителите, Закиа Ел Мидауи, посланик на Мароко в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Потенциалът на Мароко да бъде хъб за Централна и Западна Африка и потенциалът на България да бъде хъб за Балканите са в основата на създаването на Мароканско-българската търговско-промишлена палата. Това каза Аспарух Карастоянов, председател на Мароканско-българска търговско-промишлена палата, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Африканският континент се развива с много бързи темпове, отбеляза той.

"Анализирахме пазара и вече стартирахме конкретни проекти благодарение на палатата. Планираме изграждането на фабрика за космически храни в Мароко".

Мароко привлича много преки чуждестранни инвестиции. Лицето на мароканската икономика се промени. Привличат се инвеститори, които отварят заводи за производство на автомобили. Компании като Boeing, Bombardier и Airbus са отворили подразделения за производство на самолетни компоненти, заяви Мохамед Хмидуш, вицепрезидент на Мароканската асоциация на износителите.

"Мароко не е земеделска страна, която изнася само суровини. Имаме тежка индустрия, която се развива. Също така Мароко e първият инвеститор в Западна Африка. Страната не само привлича инвестиции, но и изнася средства",

допълни Хмидуш.

В края на септември планираме да изпратим българска делегация в Мароко, коментира Карастоянов.

Винаги е имало много добри отношения между България и Мароко. На икономическо ниво и при търговските отношения не правим достатъчно. След посещението на българския министър-председател Бойко Борисов в Мароко бяха повдигнати редица въпроси и възможности, за да се разреши проблема с ниското ниво на търговия между двете страни, които имат огромен потенциал, обясни Закиа Ел Мидауи, посланик на Мароко в България.

"Тогавашният ръководител на делегацията отбеляза, че България би могла да бъде платформа за мароканския износ към останалата част на Балканите, а Мароко може да бъде платформа за износа от България към останалата част от Африка".

Според нея създаването на смесената палата за търговия между България и Мароко е вследствие на решенията на ръководителите на двете делегации, външния министър на Мароко и българския министър-председател.

Необходимо е да се проучи кои са продуктите с добавена стойност, които биха могли да се изнасят с печалба, каза Мидауи.

Във видеото вижте целия разговор.