Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

След Преспанския договор: Номинират Заев и Ципрас за Нобелова награда

Росен Плевнелиев, президент на Р България (2012-2017) и член на Kонсултативния съвет към Националния стратегически институт на Китай към университета Синхуа, Светът е бизнес, 24.01.2019

22:00 | 24 януари 2019
Росен Плевнелиев, президент на Р България (2012-2017) и член на Kонсултативния съвет към Националния стратегически институт на Китай към университета Синхуа. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Росен Плевнелиев, президент на Р България (2012-2017) и член на Kонсултативния съвет към Националния стратегически институт на Китай към университета Синхуа. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Споразумението от Преспа между Атина и Скопие, уреждащо промяната на името на Македония, има историческа стойност не само за двете страни, но и за целия регион на Западните Балкани. Смелостта на гръцкия премиер Алексис Ципрас и македонския му колега Зоран Заев е достойна за възхищение. Групата “Приятели на Македония”, съвместно с европейски парламентаристи, ще предложи кандидатурата на премиерите за Нобелова награда. Това обяви Росен Плевнелиев, президент на Р България (2012-2017) и член на Kонсултативния съвет към Националния стратегически институт на Китай към университета Синхуа, в пряко включване от Световния икономически форум в Давос за предаването “Светът е бизнес” с водещ Николай Кръстев.

Когато две държави, които са имали сериозни противоречия в миналото, си подадат ръка и всяка една от тях отстъпи, за да спечели, печелим всички на Балканите. Пътят към просперитет в региона минава именно през такива действия”.

Плевнелиев коментира и случващото се на форума в Давос, като отбеляза, че проблемите, свързани с налагането на санкции и търговски бариери от САЩ, икономическото забавянето в Китай и неяснотите около Brexit все повече притесняват инвеститорите, пазарите и гражданите. Според него във времена на несигурност България трябва да намери своето място.  

Давайки си сметка, че средата предсказва нестабилност и невъзможност донякъде да се надградят световните институции, всяка една страна трябва да намери мястото си и да опита да реализира потенциала си”.

Президентът определи инициативата на Китай “Пътят на коприната” като една добра възможност за всички 120 страни, участващи в нея. 

Проектът не е само китайски, той е световен, залага на свободната търговия и на печалбата от нея за всички страни...Китай демонстрира в Давос една изключително коректна политика, която цели не само да разшири глобалното влияние на страната, но и да я отвори за международни инвестиции”.

Плевнелиев участва и в дискусия по време на форума, която е насочена към блокчейн технологията и начина, по който тя променя бизнеса.

Промяната от блокчейн ще бъде революционна... В глобален мащаб блокчейн акумулира толкова много талант, колкото преди 10 години инвестираха днешните технологични гиганти”.

Вижте целия разговор във видео материала.