Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Ще станем ли свидетели на нов световен ред

Илия Лингорски, финансист и бивш зам.-финансов министър, Светът е бизнес, 20.01.2017

21:01 | 20 януари 2017
Бившият финансов министър Илия Лингорски Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Бившият финансов министър Илия Лингорски Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Какво следва за САЩ, Европа и света като цяло след избора на Доналд Тръмп? Можем ли да говорим за „нов световен ред“ с оглед на последните политически и икономически събития в глобален мащаб и идва ли краят на глобализацията? Отговорите на тези и други въпроси даде в студиото на Светът е бизнес с водещ Ивайло Лаков финансистът и бивш зам.-министър на финансите Илия Лингорски.

 „Новият световен ред, по-точно първият в историята на цивилизацията такъв бе установен от САЩ още след края Втората световна война с цел да се гарантира световен мир. Глобализацията е продукт на световния ред, тя не е негова цел, тя е по-скоро инструмент. Както и световната свободна търговия. Всъщност истински свободна световна търговия не може да има, тъй като  винаги е имало и продължава да има протекционисти бариери“, коментира Лингорски.

 „Системата на световна търговия има ясни дисбаланси, особено ако говорим за Китай. Китай манипулира собствената си валута и я отслабва спрямо долара. Предстои да се търси начин за постигане на нови съглашения. Китай, както и Русия, се стреми да нарушава системата на нов световен ред след края на войната, заменяйки я със система на регионален ред“, каза още той.

 „Доналд Тръмп успя да привлече към себе си хората, които не се чувстват участващи в общия икономически просперитет. Същият проблем съществува и в Европа, където виждаме много по-опасни прояви на краен национализъм“, отчита Лингорски.

 Системните противостояния между Русия и САЩ не могат да бъдат преодолени просто на базата на повече лични контакти. Русия е в капан – и демографски, и икономически, което може да постави в риск териториалната й цялост през следващите 20 години. Затова е опасно да няма активен диалог на дипломатическо и държавно ниво“, смята Лингорски. Финансисът добави, че е в интерес на България да се бори за по-тясно сътрудничество със САЩ в сферата на сигурността и отбраната.

 Начинът за преодоляване на световните дисбалансите е провеждането на целенасочена кенсианска политика, смята още гостът в студиото.

Вижте повече във видеото:

Вижте снимки от встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп и демонстрациите в САЩ и Мексико.