Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Розовото бъдеще на енергията от ВЕИ

Светослав Димитров, енергиен експерт, Светът е бизнес, 04.01.2017

21:01 | 4 януари 2017
Автор: Александра Попова
Слънчеви панели нагряват вода Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg
Слънчеви панели нагряват вода Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

„Всички индикации са в посока цената да пада. Има изследвания, които показват, че в някои държави цената на електричеството, произведено от ВЕИ е приблизително равно на цената да се произведе електричество с твърди горива. Това се вижда не само от прогнозите, а и от политиките, които се приемат в цял свят в тази насока.“ Това заяви енергийния експерт и управляващ съдружник в адвокатското дружество „Пенков, Марков и партньори“ Светослав Димитров в студиото на "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков.

 „Бъдещето е повече от розово, и не защото така искаме, а защото такива са политиките. Очевидно световните лидери искат един зелен свят“, допълва още той.

 Енергийният експерт коментира и ситуацията в България и спорните казуси през последните години със завишените цена на зелената енергия.„Ако беше направено правилно планиране на развитието на ВЕИ сектора в България, щяхме да избегнем тези „пикове“, които доведоха до неадекватни мерки от различните участници на пазара“, отчита Димитров.

 Според Светослав Димитров с развиването на зелената енергия неминуемо ще има свиване в минния сектор. „Именно тук е ролята на държавата и регулаторите да въведат тези хора да бъдат въведени отново в някакъв друг бизнес“, заявява експертът.

 „Заради това, че вече няма преференциални цени, производителите ще се конкурират по цена. За да има рентабилност, трябва да е ниска себестойността не инвестицията, която да се случва на пазарни цени“, казва експертът.

 Възможно ли е в близко бъдеще всяко семейство да стане енергийно автономно, произвеждайки само слънчева енергия? Какви са посоките на развитие на енергийната индустрия в световен мащаб и ще се увеличава ли разривът Изток-Запад в енергийно отношение? Отговорите на тези и други въпроси вижте във видеото.

Вижте повече!