Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Броят на фалиралите компании в Германия отбелязва ръст от 22% за миналата година

Пламен Димитров, управител на Кофас България, „Светът е бизнес“, 01.04.2024 г.

21:05 | 1 април 2024
Автор: Антоанет Василева

Последните 12 месеца не бяха никак добри за германската икономика, а очакванията за следващите 12 са още по-лоши. Като застраховател нас ни притеснява това, че компаниите, обявили фалит в Германия за 2023 г., са 22%. Това е една четвърт повече от 2022 г. Зад всяка една компания, която фалира, има искове относно размера на фалита, които идват от кредиторите. За миналата година това число е с огромен ръст – 85%, като трябва да се има предвид, че много по-големи компании са фалирали през 2023 г. сравнение с 2022. Това коментира Пламен Димитров, управител на Кофас България в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Български износители станаха потърпевши именно от износ към компании, които обявиха фалит миналата година. Според Димитров на първо място причината да се случва това, е проблемът на търсенето, тъй като то определено не е каквото беше и потребителите много по-трудно взимат решение за покупка на каквото и да е ниво.

„България е един от най-големите износители на велосипеди в Европа. Износът към Германия дава хляб на много български компании, а в момента търсенето е под нулата. Ние сме в ситуация, в която в този бизнес могат да последват съкращения заради намаляващото търсене на германците към електрически велосипеди.“

При близо 20 000 фалирали компании в Германия за 2023 г. - 17% са от строителния сектор, а за търговия на едро и дребно – 16%. Индустрията, в която най-много фалират компаниите в Германия, е транспорт и логистика, а това показва колко рисков е един сектор. По отношение на загубените суми първенец са високите технологии - по-малко компании фалират, но повличат със себе си много повече кредитори. Това е ясен извод, че Германия вече не е толкова конкурентоспособна, колкото е била в предишни години, смята Димитров.

„Германската икономика технически се сви миналата година, а за настоящата перспективите не са по-добри, защото тя стои около нулата. Първият принцип на пазарната икономика е, че за да съществува, тя трябва да расте. Не расте ли, всичко се разпада и става на глинени крака. Германия е в тази ситуация без да има нещо, което да я подкрепя в бъдеще.“

Немският бизнес в момента е приклещен между високите лихви, поскъпването на горивата и абсолютно никакъв растеж на БВП, а същевременно има и иск за 10% ръст на заплатите и намаляване на работната седмица. Covid времената създадоха мързеливи предприемачи, които свикнаха, че държавата ще помогне при възникването на всеки проблем. В момента обаче, има много ясна заявка, че държавата няма да помага и през 2024 г. държавната намеса в икономиката на Германия ще бъде по-ниска, отколкото им се иска на всички предприемачи, подчерта още Димитров.

Това поставя проблемът с компаниите, които имаха прекалено много дълг, за който дори се надяваха или лихвите да останат на нулево ниво, или да им бъдат опростени.

„За 2024 г. ръстът на фалиралите компании в Германия и като сума, и като бройки ще бъде по-висок от миналата година, който пък беше по-висок от 2022 г.“

Във връзка с удара върху българските компании Димитров посочи, че той си личи по външнотърговския баланс с Германия. За 2023 г. ние сме изнесли с 10% по-малко отколкото за 2022 г. и в момента външнотърговският ни баланс с Германия е отрицателен.

„Целта на Зелената сделка е да постави човечеството пред една нова перспектива и отговорност към природата. Тя обаче се изпълнява от 1 млрд. души от населението, докато останалите 7 не се съобразяват с нея.“

Според Димитров ръстовете при покупка на електрически автомобили започват да спадат, защото те са абсолютно зависими от държавната намеса. Все още електромобилите не се продават на пазарен принцип. Ще видим дали електрификацията на автомобилите е устойчива тогава когато започнат да ги купуват наравно с двигателите с вътрешно горене. В момента немските компании се опитват да формират това търсене, отколкото да отговарят на него.

В заключение Димитров заяви, че проблемите в германската икономика трябва да бъдат решавани на по-глобално ниво с максимално малка интервенция в бизнеса, да остават потребителите да решават и да бъдат отнети големите тежести на немския бизнес така, че той да бъде по-конкурентоспособен. Бизнесът в Германия трябва да може да се състезава при равни други условия с останалия свят – нещо, което в момента не му се позволява.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате  тук.