Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Образователната система не работи нито за най-мотивираните, нито за тези в лишения

Траян Траянов, изпълнителен директор "Заедно в час", "Светът е бизнес", 18.07.2023 г.

21:01 | 18 юли 2023
Обновен: 07:59 | 19 юли 2023
Автор: Даниел Николов

Министерството на образованието и науката трябва да заяви, че образованието е "ключов национален приоритет" и да състави подробна пътна карта за неговото развитие с ясни промени, как и за колко време ще бъдат постигнати, кой ще е отговорен, "за да не е постоянна какафония какво трябва да се променя". Изготвянето на визия за развитието на образователната система не трябва да бъде за краткосрочни мерки и може да бъде сравнително лесно постигнато, ако се опре на експертиза от страната и чужбина и опита на чужди системи. Това коментира Траян Траянов, изпълнителен директор "Заедно в час", в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Българските учители в мнозинството си са уморени и фрустрирани от промени на парче. Ако дадеш ясна пътна карта какво ще се случва, как ще се промени макрорамката, стимулите, защо, дадеш възможност на хората да си кажат съображенията, имаш диалог с тях, и след това им дадеш много ясен хоризонт какви промени ще се случват, кога и каква подкрепа ще получат за тях, промените са възможни. Много образователни системи правят радикални промени и се преобразуват - просто не става с малки кръпки."

Макар да разбират проблемите, често администрациите в МОН погрешно влизат в режим на реагиране на създала се ситуация и излизат с недообмислени идеи, смята Траянов.

Учебните програми са "един остарял и политически документ", който е компромис на гледните точки на най-различни заинтересовани страни, каза Траянов. "Всеки има някакъв възглед какво трябва да се преподава и резултатът е тази учебна програма, която е абсолютно неадекватна на нуждите на съвремието." Промените трябва да бъдат правени от експерти, за продължителен период от време, така че да не зависят от моментното управление или настроения в страната, добави той.

Резултатите от матурите тази година са лоши, като това е част от продължаващ тренд, каза Траянов.

"Нашата образователна система не работи нито за най-мотивираните ученици, нито за тези, които растат в лишения или неподкрепяща среда."

Траянов даде за пример споделеното от ученичката, показала най-висок резултат на матурата по БЕЛ тази година - че от години ходи на извънкласни уроци и че се е опасявала да изрази собствено мнение на матурата, за да не получи по-ниска оценка.

"В този смисъл системата не работи за ученици като нея, които имат мотивация да учат, да се развиват и не насърчава оригиналност, а в бъдещия пазар на труда нерутинни умения като креативност, оригиналност, иновативност са много ключови."

Има две почти паралелни образователни системи в страната, каза Траянов. Едната е на профилираните училища, където се учи интензивно по профила, докато учениците в останалите заведения отпадат преди гимназията или попадат в общообразователно или професионално училище.

"Образователната ни система на практика се проваля в това да подготвя учениците да водят съзидателен живот, да бъдат активни граждани и да се включат в икономиката на бъдещето."

Според изследването PISA средният български ученик изостава над две години в развитието на ключови когнитивни умения спрямо връстниците си в Европа, като 47% от 15-годишните в България не могат да приложат наученото към реални казуси. Това е заради фокуса към запаметяване на учебните програми и начина на преподаване, смята Траянов.

В коментар за частните и държавните училища в България, Траянов каза, че всички наемат учители от един и същи пазар, а учебните програми са едни и същи, одобрени от МОН.

"Качественото образование не е функция на това дали училището е частно или държавно, то е функция на това как са построени стимулите и кои са хората, които работят там."

През последните десет години образователната система е преминала от недостиг към свръхпредлагане на учители по повечето предмети. Това обаче не променя драстично демографския профил на учителите, като средната възраст остава 54 години.

"90% от новопостъпилите учители отпадат до третата година, показа преди две години изследване на Световната банка с данни от Министерство на образованието... Ако сравним с програмата на "Заедно в час" - 62% от нашите учители продължаваха да работят в образователната система."

Според Траянов разликата е заради подбора на правилно мотивирани хора, менторската подкрепа в първите години и практическото обучение.

Трябва ли да се промени финансовия модел на образованието в България, как може да се подобри атестацията на учителите, какви са добрите примери за образователни реформи може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.