Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Само с внос на хора отвън ще запълним недостига на кадри у нас

Надя Василева, председател на Българската конфедерация по заетостта, в „Светът е бизнес”, 14.06.2023

21:01 | 14 юни 2023
Автор: Зорница Крушарска

Чисто демографски в България нямаме хора. На сто излизащи от пазара на труда влизат 69 и  е голям проблем, ако не можем да набавим хора, които да запълнят свободните работни места. Сега повечето работодатели у нас не развиват своя бизнес, а се ограничават дотолкова, доколкото им стига човешкият ресурс. Най-основните неща, които е необходимо да се направят, са ревизиране на трудовото законодателство, което да може да обхване нетипичните форми на труд, които се появиха с развитието на технологиите и привличане на неактивните лица. Но без внос на хора отвън няма как да се получи. Това каза Надя Василева, председател на Българската конфедерация по заетостта, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Трябва да се направи целенасочен внос и процесът трябва да е централизиран, а не просто, както в момента, са го оставили на произвола на съдбата и всеки работодател прави самостоятелни опити, подчерта Василева.

По думите ѝ в последните няколко месеца има доста сериозен ръст на заплатите, но само това няма да реши проблема с недостига на кадри.

„Проблемът в България е следният – ние имаме голяма емиграция и по-малка имиграция и това ако не се обърне, няма да имаме ръст на брутния вътрешен продукт....В образованието също трябва да имаме нов начин на обучение, така че хора, които биха искали да работят, да могат да бъдат преквалифицирани по най-бърз начин”, обясни Василева.

„Ние не можем да се борим със заплатите в Западна Европа и точно затова трябва да се организираме и да си внесем служители от третите страни, които да могат да се чувстват добре в България”.

В момента има проекти, по които са внесени хора от Непал, Индия и Виетнам и те работят за заплатите, които работодателите предлагат и на българи, но не могат да ги намерят, разказа събеседникът.

Според Василева друг вариант за запълване на недостига на кадри е по-забързаната и по-масирана дигитализация и навлизането на новите технологии.

Не е задължително всички служители да се върнат да работят в офиса, защото има различни типове хора и някои от тях не искат да общуват с хора, отдава им се повече да работят през компютъра и отдалечено, посочи Василева и допълни, че в България вече има компании, които са въвели 4-дневната работна седмица.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” гледайте тук.