Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

България губи конкурентоспособност в региона заради значителен политически риск

Иван Михайлов, главен изпълнителен директор на Американската търговска камара в България, в „Светът е бизнес”, 27.03.2023

21:03 | 27 март 2023
Автор: Зорница Крушарска

Няколко аспекта касаят инвеститорите и сред тях са политическата и икономическата стабилност и предвидимост. Това са два индикатора, които са много съществени и много ясен знак към инвеститорите, които са на място, но и към новите, които искаме да привлечем. Така че тази нестабилност в България не влияе добре. Трябва да има стабилно правителство и парламент, които да гласуват важни законодателни промени и правителство, с което може да се води диалог. Докато ние сме заети с тази политическа нестабилност, страните около нас не са в такава ситуация. Следователно ние започваме да имаме загуби на конкурентоспособност даже и в регионален мащаб. Това каза Иван Михайлов, главен изпълнителен директор на Американската търговска камара в България, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

„Винаги сме отправяли ясното послание, че едно от нещата за успешен бизнес климат е политическото спокойствие и икономическата предвидимост...Идеи като облагане на свръхпечалби при неясен механизъм изпращат още по-притеснителни сигнали вече към компаниите, които са в България...Крайно време е да се чуе бизнесът, защото популизмът, който ни завладява, е тенденция, която застрашава така бленувания  правилен позитивен климат”, посочи Михайлов.

По думите му данните от Доклада за трансатлантическата икономика са впечатляващи. Износът на стоки от  България за Съединените щати е в размер на 1,2 млрд. долара. Общият ни дял във вноса в САЩ е около 2,5%. Това е исторически най-висок ръст и рекорд и за нас е доста обнадеждаващо, защото се вижда ролята на този трансатлантически обмен и в двете посоки, тъй като вносът на енергийни горива от САЩ е нараснал 30 пъти за последните 20 години, отбеляза събеседникът.  

„Това е ясен индикатор за това, че България се дистанцира от руската зависимост”, изтъкна Михайлов.

Една от основните теми, които се дискутират в доклада, е колко конкурентоспособна може да бъде Европа спрямо Китай и колко е привлекателна за американските инвестиции.

„Тези три пазара се намират в особено ожесточена конкуренция помежду си и ако слезем на микрониво, каквото е България, ние също така се намираме в тази конкуренция, която е в Европа, натиск отвън, трябва да бъдем привлекателни за инвеститорите, да се борим с оскъпяването и се получава сложна картинка”.

Прагматизмът на американците предизвиква и Европа в някаква степен. Тук стоят въпроси като кои пазари са по-привлекателни за американските инвестиции, Европа е ли  привлекателна изобщо заради своята свръхрегулация и трудните сливания, обясни събеседникът.

„Това е фундаменталната разлика в усещането за правене на бизнес. Европа няма този нюх, тя е с амбицията да бъде зелен континент”.

Трябват ли регулации в сферата на изкуствения интелект може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” гледайте тук.