Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Дигиталните валути на централните банки няма да се случат, наподобявайки крипто

Левон Хампарцумян, финансист, председател на Българския форум на бизнес лидерите, Светът е бизнес, 17.03.2023

21:12 | 17 март 2023
Автор: Николета Рилска

Дигиталните валути на централните банки - по начина, по който да наподобят крипто, няма да се случат, защото централните банки не искат да са кредитор от последна инстанция. Те искат да имат контрол върху ситуацията. Това заяви Левон Хампарцумян, финансист, председател на Българския форум на бизнес лидерите, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Според Хампарцумян предстоят сътресения в банковия сектор. 

"Истината е, че частният бизнес с голямо удоволствие приема идеята да се приватизират печалбите и да се социализират или национализират загубите. Идеята е как да се излезе от това нещо. Ще има сътресения в банковия сектор, които повече ще повлияят върху инвеститорите и върху рисковите политики на банките, отколкото върху депозантите", коментира той.

"Масата от хора няма да разберат, че нещо се случва. Европейските банки са много по-добре капитализирани от американските, така че фундаментални причини да се притесняваме няма. Големите банки са по-стабилни в една такава ситуация".

„Светът е в ремонт“, посочи Хампарцумян. По негови думи всички страни от западния свят искат да се откъснат от зависимостта си от Китай. Той изрази мнение, че Китай ще остане важен икономически партньор за тях, но никога няма да е 100-процентовия доставчик на нещо.

Според Хампарцумян при Русия не бива да се търсят аналогии със Съветския съюз.

Русия не е Съветският съюз. Съветският съюз беше една поизостанала, не много ефективна икономика, но беше самодостатъчен“.

„За Съветския съюз работеха всички източноевропейски държави до Берлин. От разпадането на Съветския съюз големи парчета с природни ресурси и хора се откъснаха от там. Русия загуби около 30 милиона души, които се разбягаха по света и около три до четири милиона долара също напуснаха Русия“, припомни гостът. „Целият този човешки капитал вече не е в Русия – той живее и работи на други места и допринася за други икономики“, добави той.

„Очевидно не можем да сравняваме Русия икономически със Съветския съюз. Тя не произвежда нищо, което не се произвежда някъде другаде по света. Светът е бил доволен Китай да донася редкоземни, Русия да доставя горива и енергия, но ако рече – ще стане без Китай и Русия и няма да свърши светът“.

Финансистът изтъкна, че Европа все още има технологичен потенциал, който е за завиждане.

Има един куп неща, които организирана Европа с план за реиндустриализация може да постигне... Зелените политики няма да изчезнат, но има куп несигурности в света – например, изборите догодина в Америка. Енергийно също“.

Хампарцумян добави, че е положително, че че българските фирми успяват да си намерят хубаво място в новите вериги за доставка за по-развитата индустриална част на Европа.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „Светът е бизнес“ гледайте тук.