Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Ел Би Булгарикум планира да открие поне по един магазин във всеки областен център

Николай Маринов, изпълнителен директор на „Ел Би Булгарикум”, в „Светът е бизнес”, 30.01.2023

21:03 | 30 януари 2023
Обновен: 11:13 | 31 януари 2023
Автор: Зорница Крушарска

Субсидиите в Западна Европа са доста по-високи и по-адекватни от тези, които получават нашите фермери тук и съответно цената на суровината мляко в чужбина е по-евтина от тази тук. Това води до там, че цените в Полша, Унгария или Германия са по-ниски от тези във фермата, която например е на 20 км от нашето предприятие във Видин. Освен, че е на по-висока цена, има и недостиг на мляко в България и ние се принуждаваме понякога да внасяме мляко и от чужбина, коментира Николай Маринов, изпълнителен директор на „Ел Би Булгарикум”, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

„Ел Би Булгарикум” е държавна фирма, наследник на бившето държавно стопанско обединение „Млечна промишленост” и по тази причина имаме повече от 60-годишна история. Към днешна дата в компанията работят около 130 служители, а производството ни е в София и във Видин, разказа Маринов.

„Ние сме тези, които държим лиценза да може в България нашите партньори да изписват върху кофичката „българско кисело мляко”, посочи събеседникът.

Маринов сподели, че „Ел Би Булгарикум” има 50-годишна история в присъствието си на японския пазар, а Япония е ключов партньор за компанията.

„Колегите в Япония произвеждат кисело мляко, на чиято кофичка пише „българско кисело мляко”, както и над 185 продукта, съдържащи млечно-кисели бактерии, сред които напитки, вафли, шоколади, бонбони. Средногодишният приход от Япония за лицензионна такса възлиза на между 6,5 до 7 милиона лева. Тези пари постъпват по сметката на „Ел Би Булгарикум” и ние можем да разполагаме с тях, след като изготвим бизнес програма на тригодишна база и я внесем за одобрение в нашата компания-собственик, тоест в „Държавна Консолидационна Компания”. След нейното одобрение ние разполагаме с тези средства , които да инвестираме в развитието на „Ел Би”, обясни Маринов.

По думите на събеседника основното перо в приходите на компанията са лицензионните договори в чужбина – те са над 60% от приходите. Освен с Япония, имаме лицензионен договор с Финландия и с Иран, а в момента водим преговори с още четири държави, сред които Монголия и Ливан, за сключване на нови договори, посочи гостът.

Пазарният дял на „Ел Би” на българския пазар е свит изключително много. Това се дължи на конкурентната среда и множеството нови компании, които работят на пазара в България. Нашата амбиция като ново ръководство е увеличаване на този дял чрез разширяване на собствената ни магазинна мрежа, която имаме в момента – в София сега притежаваме 11 магазина, а във Видин един.

„Амбицията ни е да открием поне по един магазин във всеки областен център”, подчерта Маринов.

Ангажиментът ни във Видин е да разширим и да модернизираме производството, да увеличим пазарния си дял и да създадем допълнителни работни места. За целта планираме да инвестираме около 5 милиона лева, с които да изградим нов производствен цех, нова поточна линия и да разширим магазинната мрежа, допълни събеседникът.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” може да гледате тук.