Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Решението за мобилизация показва, че замисълът на Путин се е провалил

проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната, "Светът е бизнес", 21.09.22

21:05 | 21 септември 2022
Обновен: 09:42 | 22 септември 2022
Автор: Таня Жекова

Изявлението на Путин показва, че специалната военна операция не е достигнала целите си и ескалацията ще удължи конфликта, и ще доведе до повече жертви и от двете страни. Това коментира бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев в ефира на предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Изглежда Путин е очаквал някакви преговори след като заяви, че Украйна отказва да води мирни преговори. Русия може би е разчитала на някаква договореност Украйна да отстъпи тези територии, които в момента са под руски контрол, но Украйна на всички равнища многократно е заявявала, че няма намерение да отстъпва никакви територии и ще воюва до пълно отблъскване на руските сили дори от Крим“, отбелязва той.

Тагарев смята, че е възможно Путин да е имал илюзии, че договореностите са опция, но в Самарканд е получил ясни сигнали, че неговите действия не се одобряват от Моди, Си Дзинпин и най-вече от Ердоган. „Ердоган заяви, че му е казал, че трябва да освободи всички окупирани територии, включително Крим“, подчертава Тагарев. Дори от по-неутралните държави сигналите са, че трябва да се изтегли.

Според него икономическата ситуация в Русия ще се утежни още повече заради вълната от хора, които желаят да напуснат страната след обявяването на мобилизацията в комбинация с вече наложените санкции и икономиката ще трябва да бъде поставена на военни релси.

По думите на бившия министър първите реакции на съветниците на Зеленски са насмешка и подигравка с Путин.

„Той ще мобилизира хора без подготовка с остаряло въоръжение и ще ги прати в месомелачката. Русия вече е изстреляла над половината си високоточни ракети, с които разполага, като Искандер и Калибър. Вади от складовете танкове от 60-те години, отбранителната промишленост страда сериозно от санкциите, нямат достъп до чипове и не могат да възстановят материалната си база“, смята той.

Според госта в Русия ще има пасивна съпротива срещу тази мобилизация и посочва за пример думите на Алла Пугачова. „Хора, които са почитани в Русия, вече се изказват публично срещу войната“, подчертава той. Според него най-естественото развитие от този ход е, че ще бъде удължена войната, а Западът ще предостави още по-категорична подкрепа за Украйна.

По повод на закупуването на нови осем броя F-16 от България, Тагарев посочва, че „трудно мога да си обясня как служебното правителство си представя, че ще възложи ангажимент в рамките на милиарди левове на следващото правителство“.

„Планът за модернизиране на армията върви от много време, при министър Заков имаше готов изготвен план и той чакаше съгласуване от министерства, за да влезе в Народното събрание. Доколкото разбрах са предвидени 6.5 млрд за 13 основни проекта. Ако човек започне да прави изчисление на военния бюджет на база 2% от БВП, както сме се ангажирали да направим в рамките на НАТО, сумата е по-голяма. Това може да има положителен ефект за хората в системата, но няма практическо значение докато не започне да работи редовен парламент и да одобри тези средства“, казва той.

Тагарев е категорично против преговори с Грипен и закупуването на алтернативни изтребители.

„Аз  не разглеждам придобиването на втори тип боен самолет като решение, напротив,  притеснен съм, че това може да създаде големи проблеми на българската авиация, защото закупуването на различни типове бойни самолети означава изграждането на цяла международна верига на доставки, подготовка на хора и на технически състав и то за само 8 бройки.  Голямата критика към Полша при закупуването на корейските самолети беше, че това ще създаде логистичен кошмар. Същото е у нас - как си представят нашите хора, че ще вземат 8 от единия тип и 8 от другия, и ще могат да ги поддържат с нашите малки военно-въздушни сили, за мен това ще бъде много лош ход“, категоричен е той.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.