Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Д. Лорер: Единственият възможен разговор с "Газпром" е за изпълняване на действащия договор

Даниел Лорер, бивш министър на иновациите и растежа, в "Светът е бизнес", 23.08.2022

21:12 | 23 август 2022
Обновен: 09:52 | 24 август 2022
Автор: Галина Маринова

Разговорите за енергийната сигурност на една страна са изключително важни и всеки, който е начело на страната, трябва да разбере, че тя е първи приоритет за всяко едно българско правителство. Това каза Даниел Лорер, бивш министър на иновациите и растежа, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Това, което се случи с "Газпром", е изключително сериозен проблем, защото България не е спряла договора. Ние чинно си заплатихме редовата сума и очаквахме да получим газа, който е договорен с тях. Не може енергийната сигурност на една държава да зависи от един доставчик и той едностранно да спира изпълнението на договора си, независимо каква е причината”. 

Ние ясно показахме какво правим - намираме различни източници на газ, така че да не зависим само от доставчика, който е спрял нашия газ, подчерта гостът. “Ако “Газпром” размислят и кажат, че можем да си платим, както и до сега, както е по договора, който не е анулиран, това е единственият разговор, който можем да имаме с тях”.

Но България ще продължава да купува газ от там, откъдето той е наличен, за да задоволим нуждите на българската икономика, добави Лорер. “Както видяхте, първите седем танкера бяха договорени за много кратко време”.  

"Българската икономика се справя добре в тези условия. Тя расте с 4-5%, което е показателно, че ние се адаптираме и българската икономика стои добре на картата. Така че, войната в Украйна не можа да предизвика щети за нея, а дори напротив".

Българският икономически модел до скоро беше базиран на евтина земя, евтина електроенергия и евтина работна ръка. Това беше основният мотив чуждестранните инвеститори да идват тук, каза събеседникът. По думите му "с течение на времето и трите ресурса свършват". За да можем да сме конкурентостпособни, трябва да привличаме производства, които имат висока добавена стойност. България вече започна "да излиза на картата като място, където можеш да създаваш умни продукти, а не просто да бълваш евтина продукция".

На въпроса какво е мястото в политическата доктрина на "Продължаваме промяната" на развитието на капиталовия пазар в България гостът каза, че пазарът “е в своите твърде ранни дни”. “Знаете, че увеличихме лимита за набиране на капитал от стартиращи предприятия на борсата на пазара BEAM. Заедно с това самата регулация на българската фондова борса е далеч от европейските стандарти и за да можем да я развием, имаме доста работа”.

Може ли да се търси промяна в механизма за разпределение на евросубсидиите в селското стопанство и какви биха били рисковете? Какво да очакваме от тук нататък около разкритията по казуса “Капитан Андреево”? Как може секторът на IT технологиите да бъде стимулиран и подпомогнат така, че да премине на следващото стъпало в развитието си?

Вижте целия коментар във видеото.   

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате  тук.