Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Момчил Дойчев: Идеята за референдум за еврото разчита на масовото невежество

Доц. Момчил Дойчев, политолог и съпредседател на Атлантическия съвет, "Светът е бизнес", 30.05.2022 г.

21:01 | 30 май 2022
Автор: Даниел Николов

Проруската пропаганда, в която сега се включват и призиви срещу влизането в еврозоната, не среща достатъчен отпор от евроатлантическите партии в България, които изглежда не преценят опасностите от това за независимостта на страната. "Про-Путинските националисти" действат срещу българския национален интерес, а прокуратурата и службите за сигурност не проверяват дали имат връзки с Кремъл, сякаш България е не само енергийно, а политически и корупционно пленена държава. Това каза доц. Момчил Дойчев, политолог и съпредседател на Атлантическия съвет, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Активно се създават политически проекти, които откровено искат да ни извадят от евроатлантическия и цивилизован свят и да ни вкарат обратно в Азия... Изборът не е между еврозоната и самостоятелния лев, а между еврозоната и рублозоната."

Идеята за референдум за влизането на България в еврозоната разчита на "масовото невежество" на населението по политически и икономически въпроси и е насочена към хората, които гласуват без да знаят, че гласуват против собствените си интереси, коментира Дойчев.

"Много е опасно и защото евроатлантическите партии нямат елементарна представа за опасността. Може би си дават сметка, но не виждам по какъв начин реалните им политики съдействат за това да се създаде - след следващи евентуални избори - едно наистина евроатлантическо управление, при положение че те воюват помежду си и няма допирни точки, по които да обединят и вдъхновят хората за това, че всъщност е заплашено самото съществуване на България като свободна и независима държава, че срещу нас се води война, че най-голямата заплаха е Русия, а не еврото и Европа. Виждаме, че такава пропаганда непрекъснато тече по всякакви канали."

Не мисля че може да се стигне до референдум, тъй като няма да се събере достатъчна подкрепа в парламента, каза Дойчев. Бизнесът си дава прекрасна сметка, че такъв резултат, какъвто очакват популистите, ще има сериозни негативни ефекти, добави той.

"БСП трябва да е луда да се върже на тази Копейкинска стратегия."

В момента в световен мащаб се противопостявят две различни идеи как да се противодейства на Русия - традиционния реализъм, който настоява за някакъв вид победа над Кремъл, и по-либералния подход, който да даде възможност на Путин да сключи мир. Този конфликт се отразява и в забаването на решението на ЕС за шестия пакет от санкции и ембаргото на руския петрол, смята Дойчев.

"Тази [либерална] концепция не отчита, че войната вече е започнала и не е само срещу Украйна, а срещу целия цивилизован свят, свободата и демокрацията... Русия не иска преговори, а пълна капитулация на нападнатата страна и иска да възстанови своята сфера на влияние."

Хибридната война, която Путин започна през 2008 г. с военни действия срещу Грузия, а след това и срещу Украйна, се е разширила до ЕС и САЩ, тъй като се бори срещу евроатлантическите цености, каза Дойчев. Режимът на Путин става неототалитарен от нов тип, смес от болшевизъм, сталинизъм и фашизъм.

Чрез противопоставянето на ултралиберали с ултраконсерватори с помощта на национализма и старите имперски амбиции, Путин работи за политическото разделение на Европа и САЩ - както пролича при Брекзит, каталунския референдум в Испания, президентските избори в САЩ.

Санкциите ще имат много силно влияние върху икономиката на Руската федерация в дългосрочен план, но в краткосрочен план оказват по-пряк ефект върху интересите на страни от ЕС като България, които са силно зависими политически и икономически от Русия, коментира Дойчев. 

"Ясно е, че "Нефтохим" на "Лукойл" работи с петрол от всякъде. Това може да бъде преодоляно. Въпросът е за тези политически връзки, които съществуваха по време на целия преход към пазарна икономика, които ни дърпат назад към руската сфера на влияние. Те са на първо място корупционни - погледнете начина, по който става търговията с "Лукойл" чрез Litasco, така че този евтин в момента руски петрол се купува много по-скъпо."

Основните пропагандни тези на Русия се разпространявят в България без никаква реакция от партиите и органите по сигурност. 

"Това са представи, които разчитат на един внедрен суеверен манталитет по отношение на Русия на простолюдието в България, което за съжаление поради лошото образование се увеличава... Тези хора не могат да мислят и на това се разчита като им се внедряват в главите удобни митологеми, чрез които се манипулира съзнанието им и те стават привърженици на партии, които действат против техните собствени икономически интереси."

Може ли Великобритания да създаде нов регионален съюз в Европа, как може да се развият и дали въобще може да има преговори с Русия на Путин може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.