Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Санкциите срещу Русия започват да работят - тази война не може да бъде безкрайна

Петър Иванов, гл. изп. директор на Американската търговска камара, в "Светът е бизнес", 07.03.2022

21:15 | 7 март 2022
Обновен: 23:41 | 7 март 2022
Автор: Галина Маринова

Надявам се войната да не продължи месеци, а да продължи още дни. Санкциите започват да работят. Тази война не може да бъде безкрайна. Това каза Петър Иванов, гл. изп. директор на Американската търговска камара, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. "Това, което виждам, е, че в момента се водят последните ескалации преди едни преговори, които очевидно ще бъдат предприети, но не в Беларусия, където можете да си представите как се чувства украинската делегация" - докато в Украйна се бомбардират жилищни блокове, "това е не са преговори, а шантаж". 

"Смятам, че всички световни лидери, които изявиха желание да посредничат и които са малко по-встрани, могат да окажат някакво съдействие и най-накрая да се направят нормални преговори. В момента и двете страни, най-вече Русия, се опитват да заемат по-добра позиция по време на преговорите с цената на животи - не само на войниците си и на украинските войници, но и на мирни жители. Това не може да остане ненаказано. Ако остане ненаказано ничия свобода, на никоя държава и на никой човек на тази Земя не може да бъде гарантирана".

Това всички трябва да го разберем и не трябва да сме по средата и да нямаме позиция и мнение, каза Иванов. "Когато стоиш между два стола, сядаш на земята. Крайно време е ние като държава да заемем нашата позиция - тази, която сме казали, че имаме. За да ни считат за равни, за да имаме самочувствие. Когато се прекланяш пред всички, никой не те уважава. Това, което показват украинците на целия свят, е точно обратното - когато си силен, когато се бориш до последно за своята земя и за своите ценности, когато вярваш в свободата и демокрацията, всички те уважават". 

"Аз съм сигурен, че Украйна ще се възстанови и искам да пожелая кураж на тези хора".

Единствените славянски народи, които са в добри отношения с Русия, са тези, които нямат обща граница с нея. Това, което виждаме, е точно така, сподели Иванов. "Промяната в световния ред означава, че ако се допусне да се стигне до крайност и Украйна бъде унищожена, утре ще последват и други. Други диктатори ще си помислят, че могат да направят същото, което виждаме днес". 

Ситуацията ескалира заради малодушието на световните политици, каза още събеседникът. "Причината е, че те купуваха с години петрола и газа на Русия, правеха икономиките си зависими от руския нефт и газ, отиваха да се срещат с този човек, който очевидно е диктатор (и самите руснаци го знаят, и самите руснаци нямат доверие на този човек)". 

"Моделът на управление, който се случва в момента в Русия е по-лош дори и от социализма. Защото това е един олигархично-диктаторски режим, на който самите хора не вярват. Аз съм украинец, но дори и сега не мразя руснаците". 

Санкциите вече действат. Може би една от грешките на руското ръководство беше, че не вярваха, че Европа ще се обедини, подчерта гостът. "Този ужас, който видяха в Украйна, накара хората да се обединят. Всички ние ще платим тази цена, защото години наред всички политици не се отказваха от руските пари. Заради израза "Парите не миришат". Да, но тези пари сега миришат и то на кръв. И тази воня няма никога да бъде преодоляна. Срам ме е, че това се е случило". 

За българската икономика ще бъде най-тежко, защото знаете, че в нашата икономика, нашите енергийни ресурси на 90% зависят от руския внос. Европа има 45% зависимост, а ние - 90%. И то не само от газ, а и от петрол. Това означава, че няма как тези доставки да бъдат заместени. Новият план трябва по някакъв начин да успее да заобиколи инфраструктура, изграждана през последните 30 години. Тази инфраструктура неслучайно е изграждана така, че да не бъдат допускани други доставчици. 

"Путин, според мен, преди всичко се притеснява от собствения си народ. Преди да започне тази война, той виждаше, че кръгът около него се затяга. Видя протестите в Беларусия, след това в Казахстан, а още по-рано - в Грузия. Неговият най-голям страх е руският народ. С тези санкции животът на обикновения руснак ще бъде много тежък. Това ще го постави до стената, най-вече вътрешнополитически, защото Русия няма друга икономика, освен добивната и военната. Това са двете основни пера". 

Налагат се и санкции върху вноса на технологии, възстановява се и една стара санкция, която забранява вноса на чипове (разбира се, той може да я заобиколи през Китай, който ако бъде толкова неразумен, може да продължи да я снабдява с тези технологии, както навремето Хонконг и Сингапур го правиха за източния блок), обясни Иванов. "Но проблемът е, че Путин сам вече се е чувствал до стената и сега според мен той не е очаквал, че светът ще бъде толкова единен. Той е мислел, че войната бързо ще свърши, ще превземе Киев и ще смени Зеленски с марионетка". 

Има списък с хора, които "да бъдат задържани или по-лошо" и украинският представител на AmCham е в него, разказа гостът. Той сподели думите на своя колега: "Дори и аз не вярвах на президента Зеленски и мислех, че е комик, но видях, че той наистина е най-добрият политик, който имаме, а много политици станаха комици". 

Дори утре да спре тази война светът няма да е същия - беше премината точката, от която няма връщане назад. "Все едно са минали сто години, а те са минали само 10 дни. Моето усещане е такова. Световният ред се променя. Ако България иска да е това, което е - част от НАТО и ЕС, ние, независимо от всичко ще трябва да изберем страна". 

Евроатлантическите партньори често се съмняват "дали могат да ни вярват или не", дали сме избрали страна и "често са раздвоени и дават пример с Румъния, която безусловно е избрала страна", но тази страна не е дали ще бъдем част от един военен блок (който сигурно ни спасява, ако не бяхме в НАТО съвсем различен път можеше да поеме), важно е дали ще изберем светлината или мрака - пътят на демокрацията или на тиранията и автокрацията", каза Петър Иванов. 

"Украинският народ се бори, не само за своята територия. Той се бори за своя избор да живее свободно. Милош Форман, който мигрира на Запад, след като през 1956 руските войски влизат в Чехия. Той казва - автокрацията и социализма са като зоологическа градина - живееш в клетка, всеки ден те хранят, лъвът е в съседната клетка и може да те изяде, когато поиска, а демокрацията или капитализма е джунгла. Излизаш навън - има лъвове, змии, могат да те изядат, може не всеки ден да имаш хляб, но имаш едно - своята свобода. За това се борят украинците днес". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.