Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

България няма концепция за външнополитическите си интереси

Христо Панчугов, политолог, в "Светът е бизнес", 18.01.2022

21:30 | 18 януари 2022
Обновен: 10:03 | 20 януари 2022
Автор: Галина Маринова

Външнополитически теми, които са свързани със сигурността в региона биват пренебрегвани или директно отхвърляни от днешния кабинет, което показва, че сигурността не е във фокуса им. За съжаление не се виждат сигнали, че това ще се промени. Това каза политологът Христо Панчугов в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Стратегията за сигурността на България може да бъде някакъв ориентир, но в никакъв случай не е единственият възможен ориентир за това какви са външнополитическите приоритети на България, каза гостът. "България няма концепция за външнополитическите си интереси".

"Правителството трябва да осъзнае спешно няколко неща. Първо, че тази самонадеяност е всъщност без покритие. Тоест има хора в това правителство, които откровено не знаят какво да правят. Имат нужда от експертиза, от смислен и трезв поглед към реалността. Трябва да излязат от заблудата, че просто защото искат нещо да се случи, то ще се случи. Това изисква усилия, конкретен подход, процедура, ясен дневен ред и експертиза. Колкото по-скоро някой начертае ясен дневен ред, изпълнен със съдържание, толкова по-лесно ще е на правителство да влезе в ролята си".

За посещението на премиера в Република Северна Македония гостът каза: "Ние сме в положение, в което отношенията между България и Република Северна Македония, или буксуват, или са трайно счупени. Състояние, в което двете страни да са били в истински разговор помежду си, е имало в изключително малко време в историята на изминалите 20-тина години".

"Две са учудващите неща - първо, защо толкова висок приоритет бе поставен върху темата Република Северна Македония. Това усещане за спешност и трескавост по-скоро вреди, отколкото помага на взаимоотношенията. Вторият голям въпрос е кога двете държави, и премиерите, и политическите сили, ще спрат да говорят на собствените си публики и гласоподаватели и ще започнат да говорят една с друга".

Не е необходимо да противопоставяме гледната точка на историята с българския национален интерес, подчерта Панчугов. Той каза, че трябва да се осъзнаят онези фактори и подходи, които "втвърдяват позициите" на преговарящите страни и те да бъдат оставени настрана, за да се "излезе от тази ситуация". "Страстите трябва да останат на заден план".

Основният приоритет на Франция е т.нар. стратегическа автономия на Европейския съюз, каза гостът по повод започналото френско председателство на Съвета на Европа. "Повечето журналисти поставят фокуса върху сигурността и необходимостта да се изгради капацитет на Европа в сферата. Но френската концепция е много повече от това. Тя е възможността ЕС да действа самостоятелно в много сфери - климатични промени, киберсигурност, сигурност и т.н.".

"Трябва да е ясно и кои са водещите държави, локомотивите, които водят в тази посока. Ние наблюдаваме една разделена Европа по много теми. Имаме много различни гледни точки и по отношение на икономическото развитие, как ще се разпределя европейския бюджет, темите за миграцията и т.н. Има разделителни линии в Европа, които под външен натиск стават все по-видими".

Целта, която си е поставила Франция, е не толкова да наложи един амбициозен дневен ред, да постигне стратегическата автономия на всяка цена, а да започне разговор кои са възможните съюзи вътре в рамките на Европа, които да проправят пътят към нея, път много по-лесен и видим от всички в ЕС, каза Панчугов.

Какви са корените и бъдещето на конфликта между Русия, ЕС и САЩ и ролята на НАТО? Успя ли Европейският парламент да утвърди водещата си роля в Европейския съюз или все още свири "втора цигулка" след Европейската комисия и Съвета на ЕС? Какво е впечатлението от работата на новия български парламент и кабинет?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.