Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Проф. Г. Ганчев: България трябва да излезе от валутния борд и да влезе в еврозоната

проф. Ганчо Ганчев, макроикономист и преподавател в ЮЗУ, „Светът е бизнес“, 25.11.2021

21:02 | 25 ноември 2021
Автор: Александра Попова

България има няколко икономически цели, които задължително трябва да бъдат изпълнени. Сред тях са увеличаване на брутния вътрешен продукт (БВП), привличане на чуждестранен капитал и излизането от валутния борд. Това каза проф. Ганчо Ганчев, макроикономист и преподавател в ЮЗУ, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков. 

"Темповете на нарастване на БВП на България трябва да бъдат много по-високи от средните за ЕС, за да можем да гарантираме в дългосрочен план по-високо заплащане на работната сила и да се спре демографският спад. Докато сме във валутен борд, никога няма да имаме висок икономически растеж. Той е основната причина да сме най-бедната страна в ЕС". 

Държавата реализира пети пореден аукцион за набиране на дълг чрез продаване на държавни ценни книжа. Така за по-малко от 2 месеца страната ни пое държавен дълг в размер на 2.5 млрд. лв.

Проф. Ганчо Ганчев е на мнение, че дългът е управляем. Той продължава да бъде по-нисък от средното за Европейския съюз. Част от парите, които взимаме назаем отиват за погасяване на стари дългове, така че нямаме пропорционално увеличаване на държавния дълг.

Високата цена на електроенергията е в резултат на либерализацията на търговията с електроенергия в рамките на ЕС. Възниква въпросът как другите страни се справят с високата цена на електроенергията, а ние не. Защо нашият бизнес не може да работи, а този във Франция може. Голяма част от доставките на електроенергия във Франция и Германия са на дългосрочна основа, докато тук е важна текущата пазарна цена.

"Нашият бизнес трябва да се ориентира към дългосрочни договори за доставка на електроенергия, където цените биха били по-ниски".

"Едно от нещата, което вдига цената на електроенергията, са пазарните поръчки. Те изместват кривите на търсенето и повишават цената на електроенергия. Енергийната борса може да прекрати пазарните поръчки, тъй като спекулата на борсата е главно чрез такъв тип поръчки. Необходима е регулация на начина, по който се балансира търсенето и предлагането на борсата", добави още гостът

Инфлацията е глобален проблем, който започна в резултат на световното възстановяване след кризата с пандемията и политиките, които бяха проведени от централните банки и правителствата на водещите страни. Увеличаване на държавните дългове и парите, които са емитирани от централната банка, са част от причините за повишаването на инфлацията.

"Очаквам повишаването на цените да е временно явление, като от средата на следващата година ще имаме забавяне на този процес".

По време на преговорите между 4-те партии за съставяне на правителство ми прави впечатление стремежът да се формулират цели в областта на икономическата политика. Все още нямаме отговори на конкретни въпроси, като как точно трябва да се преструктурира „Марица изток“, къде могат да бъдат построени нови атомни мощности и присъединяването ни към еврозоната.

Гостът коментира и темата за предложенията за вдигане на прага на ДДС и облекчен режим за малките и средни предприятия. 

Повишаването на прага за ДДС е по-благоприятно за част от предприятията, които на практика няма да плащат ДДС. Това е добре за самия бизнес, но е зле за бюджета. Облекчен режим или намаляване на административната тежест на правото на одобрение за някои проекти би била добра практика, тъй като в България има голяма административна тежест върху средния и малкия бизнес, каза проф. Ганчо Ганчев.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.