Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

В дигиталната ера най-ключовият ресурс на човечеството е времето

Цветан Алексиев, изп. директор на "Сирма Груп Холдинг" и Евлоги Георгиев, изп. директор на "Сайънт", в "Светът е бизнес", 23.11.2021

21:05 | 23 ноември 2021
Обновен: 21:24 | 23 ноември 2021
Автор: Галина Маринова

Думата придобиване отговаря на самото действие, но предпочитам да говоря за консолидация и обединяване на силите. Това каза Цветан Александров, изп. директор на "Сирма Груп Холдинг" в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. Така той коментира решението "Сирма" да придобие 80% от компанията "Сайънт". "В съвременния свят текат много процеси на консолидация. Хората се опитват да обединяват компании, за да бъдат по-силни и по-добре позиционирани. Това е, което искаме да постигнем, да обединим усилията и пазарите си, да се получи синергия между двете организации, за да сме по-успешни".

"Сайънт" бе основана 2016 година и се удвоява почти всяка година от тогава. Ние сме сравнително динамична компания. От миналата година започнаха да идват предложения за придобиване, но ние ги отказвахме, защото те бяха придружени с искане за пълна интеграция. Главно бяха от чужбина. Така коментира от своя страна сделката Евлоги Георгиев, изп. директор на "Сайънт", който също гостува в предаването. "Със "Сирма Груп" имаме много синергия. На тях им харесва нашата стратегия, от една страна. От друга страна ние получаваме един сериозен гръб на една от най-големите компании в България със солидно финансиране при нужда. Така че ние можем да ускорим нашия растеж при нужда". 

На въпроса защо се пази цената на сделката в тайна Александров каза, че това е "нормалната търговска тайна". "Да, може да излезе от годишните отчети, ако толкова се интересуват анализатори и започнат да се ровят в числата. Няма лошо в това. Истинската причина да я пазим в тайна е, че ние сме в процес и имаме планове за закупуване и на други компании и това би създало търговски дисконфорт". 

"Имаме компании, които са сървиз-компании, като "Сайънт", имаме и компании, които са повече продуктови. Всъщност най-големият брой държави в портфолиото ни, където продаваме, идва от една от продуктовите ни компании, която прави дигитални продукти за управление на диабет. Това е комбинация от мобилна апликация, уеб апликация, интеграция с всякакъв вид сензори за измерване на кръвната захар. Продуктът се казва DiabetisM", сподели Алексиев. 

Най-хубаво е да продаваш нещо, което пазарът търси, каза изпълнителният директор на "Сирма Груп Холдинг". По думите му има голямо търсене на сървиси, свързани със софтуерна разработка. "Кризата с коронавируса изигра положителна роля в това търсене. Хората в света, изолирани вкъщи, се сетиха, че са доста изостанали в областта на дигитализацията. Всички искаме да можем, независимо къде сме и колко разпръснат в пространството е екипът ни, да можем да вършат работата си все едно са събрани в офиса".

"Ние работим за клиенти които имат раздижен вид системи в туристическия бизнес. Единият вид системи са т.нар. пропърти мениджмънт системи или PMS. Говорим за големи хотели, а не за фамилни хотели. Това са системите, които управляват всички трансакции на госта, след като се чекира. Другитят тип системи са централните системи за резервация. Те работят с госта преди да влезе в хотела - ценообразуване, специални алгоритми, които оптимизират приходите на хотела", каза Георгиев. 

Ключовият ресурс на човечеството започна да бъде времето, категоричен бе Цветан Алексиев. Според него в близко бъдеще, благодарение на финтех физическото посещаване на банки ще остане зад гърба ни. 

За мен много интересна тенденция, която предстои, е свързана с добавената реалност, допълни Георгиев. "Ако си спомняте, Google се опита да разработи едни очила и не успя, нещо като хедър дисплей, които човек може да използва. Това може дори да е имплант в окото или очила, които добавят неща, които ти трябват в ежедневието - навигация или неща, които помагат на човек да взима решения. Това се задава и ще промени до голяма степен отношенията между хората. В реално време човек ще може да получи информация, която му трябва".

Какво представлява стратегията на вертикалната специализация в "Сайънт"? Добра ли е формулата при криза да се жертва по-скоро от печалбата на една компанията, вместо тя да се лишава от кадрови капацитет? Как се отрази коронавирус пандемията върху хотелиерския бизнес по света и върху работата на "Сайънт"? Връща ли се вече интересът към пътувания? Колко далеч сме от изобретяването на изкуствен интелект с обща интелигентност (common sense)? 

Повече вижте във видеото.