Investbook - архив

Италия: Пазарът се довери на банковата система, не на държавата

Финансовият анализатор в Sofia International Securities Павел Бандилов, Investbook, 05.12.2016

20:49 | 5 декември 2016
Автор: Севделина Илиева
Финансовият анализатор в Sofia International Securities Павел Бандилов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Финансовият анализатор в Sofia International Securities Павел Бандилов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-положителното след италианския референдум е, че не видяхме прехвърляне на спадове или отрицателни реакции на други пазари. Пораженията на този етап са локални. Като че ли пазарът гласува една идея по-високо доверие на банковата система за сметка на държавата, ако вземем предвид оценката на ДЦК и тяхната пазарна стойност. Това коментира финансовият анализатор в Sofia International Securities Павел Бандилов в ефира на Investbook с водещ Велко Каменов по Bloomberg TV Bulgaria.

Той подчерта, че паритетът евро-долар ще зависи повече от американската политика, а не толкова от европейската и изрази очаквания да има по-чести повишения на лихвите от страна на Фед догодина.

Бандилов обяви, че италианската политическа система не позволява важни въпроси като членството в еврозоната да бъдат решавани чрез референдум, но ако се проведе такъв, той "ще бъде един голям шамар за всички, които вярват в европейската идея, ще засили евроскептицизма и то на фона на една много сложна изборна година и няма да допринесе с нищо за подобряване на ситуацията на пазарите или успокоение на инвеститорите".

Вижте целия разговор във видеото: