В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Летище София се готви за дълги полети

Новият концесионер ще развива главно Терминал 2

13:32 | 27 октомври 2021
Обновен: 17:17 | 27 октомври 2021
Автор: Михаил Митев

Директорът на СОФ Кънект Хесус Кабайеро Пинто каза, че до 2023г новият концесионер ще развива главно Терминал 2, преди да премине към плановете за строеж на нов терминал. В момента на Терминал 2 има нови търговски обекти и се планира техният брой да се увеличи с привличане на големи компании от летищния ритейл като Lagardere, Dufry, Hеinemann, каза Пинто.

Терминал 1, който е исторически паметник, няма да бъде разрушаван, както предвиждаха първоначалните планове на Меридиам. "Искаме да запазим тази икона - Терминал 1, защото е част от авиационната традиция на града и на страната" каза директорът на летището.

В преговорите за привличане на авиокомпании и разширяване на програмите на сегашните столичното летище предложи намаление на таксите. Дискаунти се предлагат и за увеличаване на базираните самолети в София, каза Пинто.

В момента е увеличен капацитетът за проверка на сигурността включително за пристигащите са добавени автоматични гишета за преминаване с документи с биометрични данни, което ускорява обработката на пътници.

В момента новият концесионер работи по развитие на сайта си, за да позволи запазване на парко място на летището.

"За 2022-2023г ще имаме големи инвестиции в нови пунктове за проверка на сигурността, в предлагането на храна, безмитните магазини - от догодина. Очакваме да започнем да работим през март-април за новия преходен безмитен магазин. Въвеждаме най-добрите практики и опит на международните компании в тази област. До средата на 2022г. ще направим най-голямата промяна по отношение на развлечения, търговска част и т.н.", каза Пинто.

Новото ръководство на Летище София разчита на големия MRO капацитет на летище София, за да привлече нови авиокомпании, включително такива, които изпълняват дълги полети.

 

Какво каза още Хесус Пинто в ексклузивното интервю за Александър Богоявленски от „Авиошоу“ по България ОН ЕР чуйте във видеото.

Летище София обяви зимното си разписание, включващо нови дестинации и нови авиокомпании.

Сред новите маршрути са Момбаса на European Air Charter, Кайро с BHAir, Ростов на Дом с Nordwind. Лоукост превозвачът Ryanair възстановява част от предпандемичната си програма до Италия, която сега включва и Неапол.