В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Съветът за търговия и технология между САЩ и ЕС не е просто дискусионен форум

Владимир Шопов, изследовател и консултант, в ефира на предаването “В развитие” , 14.10.2021

17:50 | 14 октомври 2021
Обновен: 17:57 | 14 октомври 2021
Автор: Георги Карамфилов

Срещата в Питсбърг за основаването на Съвета за търговия и технологии между САЩ и Европейския съюз стартира доста трудно от дипломатическа гледна точка. Предисторията на проекта до известна степен маскира значимостта на конституирането на този съвет. Той наистина разграфява задълбочаването на взаимоотношенията между ЕС и САЩ. Това заяви Владимир Шопов, изследовател и консултант, в ефира на предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки. 

“В този случай ЕС успя да преодолее вътрешните си противоречия и да постигне единна позиция. Има единна позиция по отношения на необходимостта да бъде създаден и разработен много по-задълбочен формат за сътрудничество по търговска и технологична линия.” 

Този съвет не е просто дискусионен форум. Той има много ясно разграфени цели и задачи. Създадени са 10 на брой работни групи, които имат ясни цели и задачи, които да изпълнят. Техният мандат е насочен към дигиталната търговия, обмена на информация, защита на личните данни, общо производство на полупроводници, общи стандарти в цяла поредица от сектори. Един от основните проблеми за съставянето на този съвет бяха разногласията между Франция и САЩ по отношения на Aukus.

Тема на разговора бяха и взаимоотношенията с Китай. 

“И двете страни ще следват своя политика спрямо Пекин и ще гледат по какъв начин ще могат да съвместят своите виждания. В момента ЕС работи по една неясна формулировка по отношение на Китай. Тя включва сътрудничество, съперничество и конкуренция. Какъв обаче е балансът между тези компоненти не е напълно ясно.” 

Владимир Шопов смята, че Франция ще остане много важен елемент по отношение на общата западна реакция към Китай. Според него Париж ще има силни позиции и като член на ЕС, но и като самостоятелен играч на международната сцена.

“Франция има основанието да бъде недоволна заради провала на сделката с Австралия. Но трябва да отбележим, че Канбера неколкократно е изявявала недоволство за бавния ход и качеството на сделката.” 

Австралия, Великобритания и САЩ са държави, които имат много дълбоки и дълготрайни връзки още от Втората световна война насам. Това, че те са се съюзили по този начин, не бива да е изненада за никого, твърди Шопов. 

“Франция просто трудно се вписва в този формат, но тя със сигурност ще остане силен самостоятелен и отборен играч в Тихоокеанския регион.”

Целият разговор можете да чуете във видеото

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук