В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

В класацията за "Правене на бизнес" има избирателност в критериите за оценка

проф. Татяна Хубенова-Делисивкова, председател на Съюза на икономистите в България, „В развитие“, 11.10.2021

15:30 | 11 октомври 2021
Обновен: 17:18 | 11 октомври 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В световната класация за условията за правене на бизнес (Doing Business) на Световната банка има избирателност в критериите за оценка, която се основава на такава методология, залагаща на правно-институционалната рамка, а не на функциониращата икономика, като резултат от тази рамка. В Индекса има твърде много уязвимости от гледна точка на формирането на информация за отделните показатели. Уязвими показатели в България са регистрирането на собствеността и презгранична търговия, например. Това каза проф. Татяна Хубенова-Делисивкова, председател на Съюза на икономистите в България, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Веронина Денизова. 

"Индексът за „Правене на бизнес“ на Световната банка от 2004 година не може да не бъде сравняван с „Индекса за икономическата свобода“, който стартира през 1995 г. Той се базирана на фундаменталната философия за източниците на богатството на нациите. Критериите, които са залегнали в „Индекса за икономическа свобода“ включват и проблеми, свързани със собствеността, както и тези за финансовата свобода", разказа проф. Татяна Хубенова-Делисивкова. 

От думите на госта стана ясно, че ролята на Doing Business е да въздейства върху имиджа на всяка страна, която е оценявана. Според Световната банка класацията е подпомогнала процеса по реформи в отделните страни. Въпреки това са открити недостатъци в методологията, по която се изготвя.

"Другата голяма критика към индекса е, че не сме достатъчно информирани за процесите по завишаването на кредитния рейтинг за определени страни".

"Светът е в преоценка на институционалния ред на наднационалните институции", смята гостът. 

 

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.