В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Седмицата беше белязана от страсти в парламента, както и извън него

Бойчо Попов, главен редактор на investor.bg, „В развитие“, 13.09.2021 г.

14:53 | 13 септември 2021
Обновен: 14:53 | 13 септември 2021
Автор: Георги Карамфилов

Центърът на вниманието през изминалата седмица беше във вътрешнополитическите събития в страната. Народното събрание реши президентските избори да са на 14 номеври. От своя страна държавният глава реши да насрочи следващите парламентарни на същата дата, акто се обоснова, че това ще спести времето на избирателите, както и финансите на държавата. Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на investor.bg, в рубриката „Седмицата в развитие“ в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

“Партийните лидери не са изненадани от това решение, те го приветства като един вид най-малкото зло.” 

До решението се стигна миналата седмица, тъй като лидерът на БСП Корнелия Нинова върна неизпълнен третия мандат. В сряда президентът Румен Радев имаше среща с представители на ЦИК, след която среща заяви, че е получил уверение, че избори 2 в 1 ще бъдат възможни. 

“Две събития следяхме изкъсо в парламента през изминалата седмица - гласуването на актуализацията на държавния бюджет, както и актуализацията на НЗОК. На няколко среднощни заседания депутатите гласуваха предложенията, объркани в юридически и финансови спорове, присъстваше и предизборна реторика, защото все пак сме в предизборна кампания.” 

Оплетени в юридически и финансови спорове народните представители гласуваха актуализацията на бюджета на няколко поредни среднощни заседания, в които не липсваха остри реплики и обиди. В крайна сметка бе решено от 25 декември да се индексират всички пенсии, като най-ниската ще стане 370 лева. А междувременно от 1 октомври пенсионерите ще получават 120 лева добавка към пенсиите за три месеца.

Финансовите разчети по време на гласуването на актуализацията бяха често преплитани с чисто политически послания, а в дума на седмицата се превърна „сватба“, след като взаимно политическите сили се обвиняваха в политически годежи и "шавливост".

Средствата за лечение на заразените от COVID-19, за заплащане на ваксини и на медиците на първа линия също станаха част от политическия дебат през миналата седмица. Малко преди второто четене в зала проектът за актуализация на бюджета на здравната каса със 105 млн. лв. имаше три одобрени варианта, които взаимно се изключваха. ГЕРБ пък отсъстваха от последното заседание на бюджетната комисия, на което беше одобрен финалният вариант за парите на здравната каса. В крайна сметка без повече дебати депутатите одобриха редуцираната актуализация на бюджета на НЗОК, към който се насочват допълнителни 105 млн. лв., а неразчетените предложения за допълнителни разходи отпаднаха.

Парламентът одобри приходи и трансфери по актуализирания бюджет на НЗОК от 5,446 млрд. лева и също толкова разходи. В Закона за бюджета на НЗОК досега беше записано, че приходите и трансферите са в размер на 5,341 млрд. лева.

Горещо бе не само в парламентарната зала, но и пред нея, след като ресторантьорите, а след това и пътностроителните фирми протестираха срещу действията на служебния кабинет. Шефката на „Автомагистрали“ се разплака в Народното събрание, а собствениците на заведения обявиха, че няма да спазват новите мерки срещу Covid-19.

Представители на туристическия бранш и културни дейци блокираха в сряда центъра на София. Недоволните се обявиха срещу мерките, но и срещу скъпия ток. Здравният министър Стойчо Кацаров предупреди, че ако мерките не се спазват, цената накрая ще я платят родителите на младите българи, при които смъртността от вируса остава най-висока.

Сякаш в подкрепа на предупреждението пандемията и тази седмица отне много животи, включително и на бебе на 14 дни.

Междувременно правителството емитира 5-годишни ДЦК за 200 млн. лв. при засилен интерес, който видимо не се влияе от политическата криза. Подадените поръчки надвишиха над два пъти предложеното количество - почти 424 млн. лв. Постигнатата доходност отново е отрицателна – 0,15%, и е близо до тази на аукциона през февруари - минус 0,17%. През март, когато беше последният аукцион, доходността беше минус 0,1%.

През седмицата започна и националното преброяване на населението, което срещна няколко проблема в първите дни.

ЕС и Еврозоната

Германският водещ борсов индекс Dax влиза в последната си пълна седмица с 30 стойности. На 20 септември той ще бъде допълнен с нови акции като тези на Quiagen, Hellofresh и Airbus. Тогава във всеки случай той ще е е много по-цветен и може би малко по-модерен.

Независимо от това няма да се промени много по отношение на фундаменталния фокус върху традиционните акции, особено индустриалните. Въпреки че тази структура бе помогнала на германската икономика по време на кризи, тя не винаги е полезна за фондовия пазар.

Dax се е повишил с около десет процента от началото на годината. Френският CAC 40, от друга страна, расте два пъти по-бързо. Той се характеризира особено с акции на компании от индустрията на лукса като LVMH. Като цяло книжата в Dax, измерени чрез съотношението цена/печалба, са по-ниски, отколкото в широкия европейски индекс Stoxx 600.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.