В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Близо 4 млн. хакерски атаки срещу българска община само за един месец

Мирослав Стефанов, експерт киберсигурност в ДАЕУ, "В развитие", 01.07.2021

14:30 | 1 юли 2021
Автор: Севделина Илиева

В рамките само на един месец е имало близо 4млн. хакерски атаки срещу българска община. Това каза Мирослав Стефанов, експерт киберсигурност в Държавна агенция „Електронно управление" (ДАЕУ) в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Ако говорехме за период преди кризата, може би щяхме да говорим за около 50-60 хил. на брой атаки. След пандемията обаче виждаме този резултат.“

И в двете български общини, за които заговори Стефанов, най-много хакерски атаки идват от Ирландия. По думите му обаче, когато се направи по-задълбочено проучване се вижда, че всъщност източникът е Санкт Петербург. От друга страна почти 700 хил. oт атаките са с местни IP-та.

В сравнение с миналата година, кибератаките срещу ключови инфраструктури и корпоративни бази данни в световен мащаб са се увеличили двойно. Повечето злонамерени акции са обвързани с политически мотиви, обясни Стефанов.

„Основната причина за атаките са парите. Където има пари там са и хакерите, а най-печелившите атаки се оказват ransomwere.“

Според него е по-добре да се инвестира в обучение на служителите, отколкото да се забрани с закон плащането на подкупи, тъй като 80% от атаките са с помощ отвътре. Мирослав Стефанов е на мнението,че комуникацията между държавата и частния сектор е изключително важна.

Целия разговор може да видите във видеото. 

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.