В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Киберсигурността е най-важният елемент за изграждане на доверие между САЩ и Русия

Фьодор Лукьянов, директор "Изследвания" на Фондацията за развитие и подкрепа на Дискусионния клуб Валдай, "В развитие", 21.06.2021

14:47 | 21 юни 2021
Обновен: 10:40 | 22 юни 2021
Автор: Александра Попова

След срещата на Байдън и Путин в Женева очаквам отношенията между двете страни да бъдат по-стабилни. От 2016 г. насам те бяха не просто лоши, но дори и ирационални отчасти заради политиката на Доналд Тръмп и вътрешните политически проблеми в САЩ. Двете страни имат нужда от канали за комуникация. Трябва да стартираме дискусии по проблеми, които са от взаимен интерес като киберсигурност и стратегическа стабилност. Това заяви Фьодор Лукьянов, директор "Изследвания" на Фондацията за развитие и подкрепа на Дискусионния клуб Валдай, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

„Байдън вярва в дипломатическия подход. От своя страна Путин говори изключително позитивно за американския президент след тяхната среща. В това отношение се връщаме към нивата на нормална конфронтация между двете страни от 20 век“.

Гостът е на мнение, че киберсигурността е най-важният елемент в изграждането на някаква степен на доверие. Това е свързано с вътрешно-политическата ситуация в страните. Американската позиция преди Байдън беше, че няма да обсъжда нищо с Русия, освен ако Москва не признае, че се е намесила в американските избори през 2016 г.

„Отмина времето, когато отношенията между САЩ и Русия бяха определящи за това какво се случва в света. Не можем да разделим руско-американските отношения от всички останали общи тенденции в международната система".

Друга тема от разговора бе това дали Русия може да получи твърдо обещание, че НАТО няма да се разширява повече.

"Разбира се, че не. В началото Русия не можеше да направи нищо поради вътрешните обстоятелства в страната, сега позицията ѝ е ясна. Преди няколко дни Путин повтори, че украинското членство в НАТО е червената граница. В дневния ред на НАТО не е да се разширява на изток – има други приоритети като Китай, например". 

Фьодор Лукьянов смята, че най-големият проблем за Русия след края на Студената война е обсебването ѝ със Запада.

"Москва се опита да гледа на международната ситуация през погледа на отношенията ѝ със Запада. Това вече не е актуално. Русия ще трябва да промени фокуса си от Запада към по-балансирани отношения с Китай", допълни още гостът.

Целия разговор вижте във видеото. 

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.