В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Икономиката на Япония се сви с повече от очакваното

Веселина Василева, пазарен редактор в Investor.bg, „В развитие“, 18.05.2021г.

14:33 | 18 май 2021
Обновен: 14:48 | 18 май 2021
Автор: Надя Манова

Икономиката на Япония се сви с повече от очакваното, което доведе до увеличаване на двойна рецесия, докато държавата овладява вирусната вълна от COVID-19 и да ускори разпространението на ваксините. Това заяви Веселина Василева, пазарен редактор в Investor.bg, в ефира на предаването "В развитие" с Вероника Денизова.

„Икономиката на Япония се сви с повече от очакваното през първите три месеца на годината, увеличавайки възможността за двойна рецесия, докато страната се опитва да овладее заразата с коронавирус и да ускори разпространението на ваксините“, съобщи пазарния редактор Веселина Василева.

„БВП се сви на годишна база с 5,1%, слагайки край на шестмесечния двуцифрен растеж, тъй като бизнесът сви инвестициите, купувачите намалиха разходите . Японската икономика се е свила с 1,3% за тримесечие  в сравнение с пазарните прогнози за спад от 1,2% и след ръст от 2,8% през предходния период“, каза гостът.

От коментарът стана ясно, че така по-лошият от очакваното резултат оставя икономиката в уязвима позиция през това тримесечие, тъй като администрацията на министър-председателя Йошихиде Суга се опитва да намери правилния баланс, като ограничи щетите върху икономиката и в същото време подготви страната за на Олимпийските игри в Токио. Отмяната на игрите би нанесла нов удар по икономиката, посочи още тя.

„В същото време възстановяването на Китай също е небалансирано през април. Промишленото производство нарасна с 9,8% през април спрямо година по-рано в сравнение със средната оценка за увеличение от 10%. Продажбите на дребно са се увеличили със 17,7% през периода, далеч по-бавно от прогнозния ръст от 25%“, каза пазарният редактор.

„Инвестициите в дълготрайни активи са нараснали с 19,9% през първите четири месеца на годината, в съответствие с прогнозите. Равнището на безработица беше по-ниско - 5,1%“, посочи още тя.

Целия коментар може да видите във видеото.