В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Инвестиционно споразумение ЕС – Китай няма бъдеще

Мариана Трифонова, старши анализатор в Институт за икономическа политика, В развитие, 13.05.2021

15:30 | 13 май 2021
Обновен: 15:47 | 13 май 2021
Автор: Севделина Илиева

Намираме се в един преломен момент за европейската политика спрямо Китай, това заяви Мариана Трифонова, старши анализатор в Институт за икономическа политика, гост в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки. Според нея изборите в Германия до голяма степен ще предопределят новата посока на европейските отношения с Китай.   

„Още през 2019 обаче ЕС определи Китай като свой системен противник и до някаква степен конкурент. Оставаме с впечатлението, че тази визия за многопластност на отношенията и по някакъв начин трасирането им в различни полета, тоест да бягаме паралелно по няколко магистрали на нашите отношения с Китай, като че ли вече не намира толкова широка подкрепа на общоевропейско равнище. До голяма степен, може би и под влиянието на това, че вече сме в края на епохата на управлението на Меркел“.

Европейският парламент реши да бойкотира на този етап ратифицирането на инвестиционното споразумение между ЕС и Китай – Ангела Меркел призова да се прави разлика между прагматизъм и политика в чисто търговските икономически отношения.

Преди седмица Европейската комисия съобщи, че голямо инвестиционно споразумение, сключено между ЕС и Китай няма да бъде ратифицирано, заради пропуквания в дипломатическите отношения. Според госта, това е един силен сигнал на Европейския парламент, че иска малко по-съществена роля.

„Имаме едно, можем да го наречем междуинституционално съперничество, тъй като знаете, че самото споразумение бе съгласувано и обявено в самия край на миналата година, в края на немското ротационно председателство на съвета. До голяма степен там роля изигра както Германия и държавите членки, така и самата комисия, докато Европейският парламент на този етап не беше пряко въвлечен. Имаме вече в самия Европейски парламент наслагване на много различни интереси – не само по национален признак, но и по признака на общоевропейските политически семейства, което рефлектира в тази по-остра позиция.“

„Самото инвестиционно споразумение предизвика сериозни критики още при обявяването му. Макар че от 7 години се преговаря по него, като че ли останахме в края на миналата година с усещането, че е прибързано то да бъде обявено за приключено, защото останаха много неизвестни.“, отбеляза Мариана Трифонова.

„Аз лично съм по-скоро скептична за съдбата на това споразумение към настоящия момент, защото то изпълни своята политическа и геостратегическа функция в края на миналата година. Чисто съдържателно, по-скоро надделява възгледа, че споразумението не предоставя кой знае какви нови възможности. Да, валиден е аргументът, че европейският бизнес в Китай трябва да бъде на еднаква плоскост с американския ".

Според Мариана Трифонова е нормално да виждаме разминавания на възгледите на страните членки по отношение на Китай. „Въпреки съществуващите разногласия през последната година и половина все пак се забелязва тенденция на отрезвяване по отношение на това как Китай оперира и това какво можем да очакваме от нея като партньор. Със сигурност знаем какво можем да очакваме от Китай като съперник.“

Гостът коментира и европейската стратегия за Индо-Тихоокеанския регион.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.