В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Борсите в САЩ приключиха сесията на червено след бурната разпродажба на технологични акции

Веселина Василева, пазарен редактор в Investor.bg, "В развитие", 13.05.2021

14:00 | 13 май 2021
Обновен: 14:02 | 13 май 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Основните щатски борсови индекси приключиха сесията на червена територия, след като редовната търговия беше белязана от бурната разпродажба на технологични акции на фона на нарастващата инфлация в САЩ. Това заяви Веселина Василева, пазарен редактор в Investor.bg, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

"Министерството на труда съобщи вчера, че цените, които американските потребители плащат за стоки и услуги, са се ускорили с най-бързите темпове от 2009 г. насам през миналия месец, като индексът на потребителските цени се е повишил с 4,2% спрямо преди година".

"В сравнение с предходния месец индексът на потребителските цени се увеличи с 0,8%  на фона на рекордно увеличение на разходите за употребявани автомобили", коментира пазарният редактор, добавяйки, че анализаторите вече обсъждат, че нарастващото търсене дава възможност на компаниите да прехвърлят към потребителите по-високите разходи.

"В годишно измерение индексът на потребителските цени се повишава изкривен от сравнението в началото на пандемията през април 2020 г. Този феномен, известен като базов ефект, който се очаква да изкриви и показанията през май и вероятно ще обърка започналия дебат за инфлацията".

Веселина Василева сподели, че заместник-управителят на Федералния резерв на САЩ Ричард Кларида е признал, че е изненадан от скока на потребителските цени през април, но същевременно изтъкнал, че повишението на инфлацията ще се окаже до голяма степен краткотрайно.

"Очакванията на Фед са инфлацията да се върне към, или може би да надвиши малко, целта от 2% през 2022 и 2023 г."

"За разлика на щатските индекси, борсите в Европа записаха повишения след силни икономически данни", допълни още събеседникът.

"Доверието на инвеститорите в икономическото възстановяване на Германия се повиши до най-високото ниво през последните повече от 21 години, след като разпространението на ваксините в страната набра скорост".

От коментара стана ясно, че промишленото производство в еврозоната е нараснало леко през март, след като се понижи през предходния месец на фона на затрудненията в предлагането, които попречиха на дейността в много сектори.

Целия коментар може да видите във видеото.