В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Явор Колев: Хакерската атака на тръбопровода в САЩ е типичен терористичен акт

Явор Колев, експерт по киберсигурност, "В развитие", 10.05.2021

19:00 | 10 май 2021
Обновен: 06:19 | 11 май 2021
Автор: Надя Манова

В последно време станахме свидетели на много кибератаки, в които се предполага, че участват държави като Китай и Русия. Това заяви Явор Колев, експерт по киберсигурност в предаването “В развитие” с  водещ Делян Петришки.

„Тази атака за мен е един типичен терористичен акт, който беше извършен срещу правителството на САЩ“, коментира Колев по повод хакерската атака срещу най-големия тръбопровод за пренос на горива в САЩ.

„В България последните години стотици частни потребители и компании бяха атакувани срещу криптовируси, с цел получаване на откуп“, посочва Колев.

„В този случай обаче не мога да го квалифицирам, тъй като представлява кибератака от неприятелски държави. Това е от стратегическо значение, което ще предизвика един ответен отговор на всички правоохранителни агенции не само в САЩ, а и на всички държави от блока и от демократичната общност“, съобщи Колев.

„За съжаление тези прояви са трансгранични, те се осъществяват от територията на много държави и се изисква да бъдат разследвани много добро международно взаимодействие, за да могат да бъде установена атаката“, посочи Явор Колев.

По думите му при тази атака, извършителите имат подкрепата на вражески правителства и не се притесняват от разкриване на цялата информация за атаката.

„В бъдеще едно от основните оръжия на войната ще бъдат кибер атаките, защото дава възможност за нанасяне на големи последствия за кратко време. В този смисъл трябва да се предприемат нужните мерки, за да се осигури една много сериозна защита на цялата инфраструктура на всяка една държава“, казва още той.

„Трябва да бъдат въведени международни норми, които да бъдат спазвани от всички държави. Преди всичко трябва да имаме сериозно законодателство, което да дава възможност за съответна реакция при нарушаване на правата на една или друга държава“, казва Колев.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.