Турската лира се засилва спрямо долара за втора поредна седмица

Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Истанбул, "В развитие", 07.05.2021

15:01 | 7 май 2021
Обновен: 12:24 | 21 май 2021
Автор: Надя Манова

Финансовите пазари в Турция постигат стабилни резултати тази седмица. Както се очакваше, централната банка на Турция за втори път запази референтния си лихвен процент непроменен на ниво от 19%, обещавайки да запази настоящата политика, докато не настъпи значителелно забавяне на инфлацията. Това заяви Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Истанбул, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Инфлацията се ускорява за седми месец подред през април до над 17%", каза Демокан.

Разглеждайки пазарните движения за седмицата се вижда, че лирата се засилва спрямо долара за втора поредна седмица. Доходността по10-годишните държавни облигации намалява до 18%, съобщи изпълнителният продуцент на Bloomberg Истанбул.

"Индексът Borsa Istanbul удължава ръстовете си на седмична база до над 2.5% на фона на позитивни настроения в глобален мащаб".

Междувременно министърът на финансите на Турция Лютфи Елван заяви, че икономиката ще нарасне с около 5,5% - 6% през първото тримесечие, като износът се очаква да достигне рекорден връх от 200 млрд. долара тази година, посочи още Симин Демокан.

Целия пазарен коментар може да видите във видеото.