В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Йордания някога "бастион на стабилността" в Близкия изток, сега рискува масови протести

Цветан Кръстев, анализатор в EmergingMarketWatch, "В развитие", 16.04.2021

14:22 | 16 април 2021
Обновен: 15:19 | 16 април 2021
Автор: Димитър Баларев

Йордания някога считана за "бастион на стабилността" в Близкия изток, сега е изправена пред нарастващо обществено недоволство, което допълнително ще бъде засилено от предполагаемия опит за преврат от страна на полубрата на крал Абдула II - принц Хамза бин Хусеин. Аферата "Хамза" е изключително значима както във вътрешен план за Йордания, така и в геополитически за целия регион. Това заяви Цветан Кръстев, анализатор в EmergingMarketWatch, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Принц Хамза бин Хусеин, полубрат на крал Абдула II, твърдеше, че е поставен под домашен арест и беше изпратил видео обръщение до редица световни медии, в което заяви, че политическата свобода в Йордания е силно ограничена. Твърдението беше отхвърлено от местните власти".

"Въпреки това социалното недоволство, засилено поради пандемията, продължава да нарастват и мерките за неговото туширане от страна на правителството като социални помощи и подкрепа за бизнеса се оказват недостатъчни", допълни Цветан Кръстев. 

От разговора стана ясно, че два дни след критиките на принца, той подписал писмо, в което изразява своята лоялност към трона. 

"Чрез това писмено вричане в лоялност принц Хамза си подсигури защита от преследване, на което са обект други групи, опониращи на управлението".

Анализаторът в EmergingMarketWatch добави още, че след събитията редица международни правозащитни организации, включително Human Rights Watch, са публикували свои доклади, предупреждаващи за нарастване на авторитаризма в страната. 

"Очаква се мощна вълна на обществено недоволство и това е видимо за властимащите в Йордания, които сравнително скоро със заповед забраниха на медиите да публикуват всякаква информация, свързана с предполагаемия опит за преврат".

"САЩ почти веднага излязоха с позиция в подкрепа на крал Абдула II, но нека не забраяваме, че Йордания е силно зависима от американско финансиране в най-различни сектори", коментира гостът, припомняйки, че наскоро е било сключено военно споразумение между Вашингтон и Аман, което предоставя пълен достъп до територията на американските военни.

В разговора с Цветан Кръстев беше засегната и темата за Ливан, като анализаторът в EmergingMarketWatch посочи, че държавата се намира в най-тежката си криза от 90-те години на миналия век. 

"Ливан се намира в най-тежката си икономическа, политическа, социална и здравна криза. И всичко това на фона на пандемията и смъртоностната експлозия на пристанището в Бейрут, за която все още не е поета отговорност от високопоставени държавници".

По думите на събеседника "половината град е все още разрушен".

"Единственият път напред за Ливан, който впрочем е начертан от международната общност, е да състави експертно правителство, ръководено от Саад Харири, който трябва да прокара ключови реформи. Именно това са условията, зададени от Франция, ЕС и САЩ, за да бъдат отключени милиарди в подкрепа на фалиралата икономика".

"Но засега това не се случва, тъй като има политически формации, близки до президента Мишел Аун, които се противопоставят на кабинет от безпартийни министри и настояват да излъчат свои кандидатури за ключовите ръководни постове", посочи още Цветан Кръстев.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук