В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Каква информация липсва във финансовите отчети на големите автопроизводители?

Анджани Триведи, Bloomberg Opinion, В развитие, 24.03.2021

14:50 | 24 март 2021
Обновен: 15:00 | 24 март 2021
Автор: Радостина Ивчева

Автомобилният сектор преминава през структурна промяна и за пазарите е важно да знаят на какъв етап се намират автопроизводителите в развойната дейност и в партньорствата си, колко е напреднала технологията им, колко са големи разходите за иновациите им. Също така производителите трябва да предоставят повече информация за необходимите промени в плановете им. Това заяви Анджани Триведи, Bloomberg Opinion, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

"В момента производителите няма какво да ни кажат. Те едва ли са толкова напреднали, колкото им се иска инвеститорите да мислят. Трудно е да поставим парично изражение на големите иновации, тъй като това са нематериални актови, които се оценяват много трудно“.

„Инвеститорите обаче имат нужда от информация, така че автомобилните инвеститори трябва да дават поне насоки, а в момента те казват единствено, че имат амбиция“, заяви Триведи.

„Много важно е да се знаят конкретни детайли за разходите, които имат производителите, като от къде ще идват парите, как ще се разпределят, каква е възвръщаемостта, за какъв тип инвестиции става въпрос“.

„Тези въпроси имат лесни отговори и ако започнем от тях много инвеститори ще бъдат доволни“, обяснява Анджани Триведи. 

По думите на госта понякога инвеститорите отиват на едно ниво по-назад във веригата за доставки и се свързват с различни доставчици, за да разпитат какво е търсенето на съответни части.

„Инвеститорите гледат отвъд печалбата, защото е важно какво точно носи тя или какъв е ефектът от печалбите и съответно на загубите“.

„Най-важното в края на краищата е да се следи какво търсят потребителите, тъй като представянето на един автомобил на пазара зависи от необходимостта на клиентите на съответния пазар“, заяви Триведи.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на „В развитие“ може да видите тук.