В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Българинът търси кредити за ремонт на дома, покупка на автомобил и обединяване на задължения

Людмила Петрова, маркетинг мениджър на БНП Париба Лични Финанси в България, В развитие, 05.03.2021

15:54 | 5 март 2021
Обновен: 15:54 | 5 март 2021
Автор: Димитър Баларев

Близо 80% от изтеглените кредити са за ремонт на дома, покупка на автомобил втора ръка и консолидация. Българите са определено вече по-склонни да инвестират в комфорта на дома си. Това стана ясно от разговора с Людмила Петрова, маркетинг мениджър на БНП Париба Лични Финанси в България, в ефира на предаването  "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

По думите й мнозинството от клиентите са съвестни и разумни, като продължават да увеличават устойчиво нивото си на финансова грамотност. 

"В проучването ни "Потребителският кредит на българина" отчитаме, че една от трите най-търсени цели за кредитиране е обединяване на задължения. Тя има и най-висок среден размер от около 10 хил. лв. С други думите българите предпочитат да намалят текущата си вноска, да удължат срока на кредита си, така че да имат по-голям разполагаем бюджет, да могат по-умно да управляват средствата си и най-вече да не се ангажирани да изплащат вноски към няколко различни институции".

Людмила Петрова допълни, че в областта на кредитните карти се отчита 70% ръст на активността при разплащания на ПОС терминали.

"Реално погледнато вече хората знаят, че банкоматът не е най-подходящото средство за използване на кредитни карти. Освен всичко останало тези българи, които използват нашите кредитни карти, около 46%  от тях изплащат изцяло задълженията си в рамките на гратисния период, който при нас е до 58 дни".

"Това показва, че българите знаят как да управляват добре своите картови разплащания по начин, по който избягват плащането на лихва", изтъкна маркетинг мениджърът на БНП Париба Лични Финанси.

По отношение на онлайн търговията гостът посочи, че финансовата институция отчита 25-процентен ръст на дигиталните трансакции през последното полугодие.

"Българите се научиха не само на онлайн картови разплащания, но и на онлайн покупки на стоки на изплащане; да подават дигитални заявления за парични кредити, като 46% от заявленията са подадени онлайн; и също така отчитаме двуцифрен ръст при използването на дигиталните онлайн услуги, които предлагаме на нашата платформа".

От разговора стана ясно, че през последната година най-голямо търсене при стоките на изплащане е за смартфони и лаптопи, вторите от които обикновено не са били обект на подобна тенденция преди пандемията

"Поради извънредната обстановка и принудителното затваряне средната цена на лаптопа скочи с 90% спрямо предходния период, а на най-търсения смартфон - с 64 на сто".

Според Людмила Петрова след пандемията клиентите ще продължат да търсят човешкия контакт, топлото отношение и доверената връзка между самия клиент и банката въпреки нарастващата степен на дигитализация на кредитирането.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.