В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Копирайтингът е все по-търсена професия у нас

Иванка Могилска, копирайтър и копирайтинг консултант, В развитие, 02.03.2021

15:38 | 2 март 2021
Обновен: 15:38 | 2 март 2021
Автор: Станислава Цветкова

Копирайтингът е все по-търсена професия у нас, тъй като пандемията се отрази благотворно на този бизнес и масово всички преминаха към онлайн среда. Все повече хора имат нужда от съдържание за своите сайтове, блогове, социални мрежи и магазини. Това заяви Иванка Могилска, копирайтър и копирайтинг консултант, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Променят се посланията в корпоративния сектор. Преди нещата бяха насочени по-скоро  към нови преживявания и пътувания, докато сега всичко е насочено  към релаксиране, спокойствие и т.н.“, казва Могилска.

„Аз работя за доста аптеки и медицински центрове, така че по време на пандемията най-вече те се обърнаха към мен и моите сътрудници, за да създадем релевантно съдържание, да информираме повече потребителите по темата, докато хора от туристическия бранш се отдръпнаха от рекламата и инициативите си.“

Могилска споделя, че в световен мащаб тенденцията да се увеличава гласовото търсенето и съответно да се увеличава съдържанието, което може да бъде намерено по този начин, въпреки че в България все още тази практика не е много развита.

„Ако се забелязва, че хората търсят през Google Voice, съдържанието трябва да се оптимизира.“

„Това, което остава като гореща тенденция е брандовете да познават добре клиентите си и да пишат посланията си така, че да достигнат до тях. Трябва да се предоставя полезна информация чрез качествено съдържание“, допълва госът.

По думите й потребителите са тези, които определят тенденциите в копирайтинга и цялостния процес, който стои зад разработката на един сайт или онлайн магазин.

„Обикновено при копирайтърите на свободна практика има голямо разделение. Част от тях предлагат услугите си на доста високи цени, друга голяма част предлага труда си за жълти стотинки. Мисля, че това разделение се задълбочава все повече.“

Според Могилска предимството да работиш на свободна практика в тази сфера е, че можеш да работиш по проектите, които ти харесват, и можеш да отказваш други, които противоречат на твоите принципи и разбирания.

„Това е много важно и в рекламна агенция това не може да се случи. Недостатъците  са, че на пазара в момента има много желаещи да бъдат копирайтъри.“

Един от най-нестандартните проекти, по които е работила, е бил съвместно начинание с дигиталния художник Абена Баева и нейната платформа.

„Последният проект беше за музея в село Чавдар, където трябваше да напиша приказки за няколко предмета, сред които хурка, гребен и дървена лъжица. Идеята беше да разкажа на децата по увлекателен начин за тяхното предназначение и история.“

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да видите тук.