В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Грижата за общността и служителите се превърна в основен приоритет за българския бизнес

Д-р Стоян Михайлов, управител на социологическа агенция Джънкшън България, В развитие, 01.03.2021

14:45 | 1 март 2021
Обновен: 14:46 | 1 март 2021
Автор: Станислава Цветкова

Грижата за общността и служителите се превърна в основен приоритет за бизнес у нас. Това заяви д-р Стоян Михайлов, управител на социологическа агенция Джънкшън България, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Социологическата агенция е провела национално изследване „Състояние на корпоративно социалната отговорност (КСО) в България“ сред общо 300 компании в България.

„Вярвам, че данните не се отнасят само до изследваните компании. Струва ми се, че независимо от размера на бизнеса, пандемията отключи едни вече забравени ценности, като солидарност и отговорност към другия. Съответно и очакванията към лидерите и ръководителите на тези компании са да бъдат по-отговорни и по-солидарни“, коментира д-р Михайлов.

„Кризата през миналата година изигра ролята на катализатор що се отнася до развитието на корпоративната социална отговорност.“

Добрите практики са в няколко посоки, посочва госта.

По думите му компаниите все повече правят инвестиции в областта на здравеопазването, спорта и културата

„Компанията Chaos Group е инвестирала в борбата с Covid-19 за миналата година над 200 000 лв, като една десета от средствата  са събрани от служителите на компанията.“

Компанията е дарила и софтуер на университети в България и чужбина, с което да помогнат дистанционната комуникация по време на пандемията.

„Мениджърите вече са принудени от ситуацията да обръщат внимание на различни КСО дейности. Очакванията към тях се превръщат във форма на обществен натиск. Тези практики ще се превръщат в задължение на компаниите“, казва още д-р Михайлов.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.