В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Миклош Шмит: Напът сме към пълно възстановяване

Миклош Шмит, генерален директор на Cargotec Bulgaria, В развитие, 25.02.2021

15:48 | 25 февруари 2021
Обновен: 18:37 | 25 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова

В момента изглежда сме напът към пълно възстановяване. По време на пандемията поръчките ни намаляха с 16% на годишна база, но продажбите и приходите спаднаха само с 11%. Нашата доходност и кешовите ни позиции останаха много силни, защото компанията успя да реагира бързо на кризата. Това заяви Миклош Шмит, генерален директор на Cargotec Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Според Шмит България има някои много ясни предимства, като например това, че страната е член на Европейския съюз, има стабилна икономика, работната ръка е сравнително евтина.

"Някои от недостатъците въз основа на опита ми са свързани с това, че бюрокрацията е доста тежка, а трудовото законодателство и регулациите са малко остарели", коментира Миклош Шмит. 

Според Шмит ако страната ни се справи с недостатъците си, могат да се привлекат повече инвестиции и това би могло да има положително въздействие върху икономиката като цяло.

"Ние трябва да изместим фокуса си към по-нисковъглеродни материали и доставчици, трябва да продължим с автоматизацията, роботизацията и електрификацията на нашата оборудване, за да намалим въглеродните емисии", каза още гостът. 

"Положителен знак е, че отчитаме ръст на търсенето на екологично оборудване за карго индустриите с 24% на годишна база".

„По време на пандемията забелязахме, че все повече наши клиенти са по-предпазливи и по-колебливи, особено когато става въпрос за големи инвестиции. Част от тези поръчки съответно се забавиха“, коментира Шмит.

По думите на госта глобалната търговия е започнала да се възстановява.

Шмит допълва, че в края на 2020 г. компанията е била само 5% под нивата от преди пандемията.

По думите на генералния директор на Cargotec Bulgaria положителен ефект е дало това, че веднага след началото на пандемията през март, глобалната компанията е предприела някои много бързи решения и е приложила временни мерки за намаляване на разходите.

„Приложихме определени мерки от април до август, което ни позволи да намалим с 10 млн. евро на месец разходите си.“

Той коментира още, че глобалната икономика и глобалната търговия са тясно свързани.

„Глобалната търговия няма алтернатива – тя трябва да да се възстанови. Услугите бяха засегнати в по-голяма степен. Има индустрии, като пътуванията и туризма, които вероятно ще се нуждаят от повече време, за да се възстановят“, допълва Шмит.

Целия разговор може да видите във видеото. 

Всички гости на предаването „В развитие“ може да видите тук